Sezónní tipy a triky

Top 3 snadné recepty na šťavnatou grilovanou zeleninu

29.05.2021

Grilovaná zelenina je skvělou přílohou ke grilovanému masu, sýrům, ale chutná je i sama o sobě. Je to skvělá možnost, jak si zpestřit tradiční grilování, zároveň tak odlehčíte jídelníček a vaše zažívání vám poděkuje. Navíc je její příprava velmi snadná a rychlá. Pojďte se s námi podívat na tipy, jak na grilovanou zeleninu. Také pro vás máme 3 skvělé a rychlé recepty!

Tipy, jak správně grilovat zeleninu

Grilovaná zelenina chutná nejlépe, když je krásně křupavá a lehce okořeněná. Správně připravené zelenině pak neodolá ani ten největší milovník masových pokrmů.

Jak na to?

  1. Vyberte si správné druhy zeleniny na gril. Patří mezi ně rozhodně paprika, cuketa, lilek, brambory, mrkev, celer, chřest, kukuřice, cherry rajčátka, pórek nebo jarní cibulka.
  2. Zeleninu rozkrájejte na tak velké kousky, aby nepropadávaly grilem, ale aby se rychle opekly. Papriky na čtvrtiny, cuketu, lilek a brambory na kolečka, rajčátka, kukuřici nebo cibulky můžete napíchat na špejli jako špíz. Následně každý kousek pokapejte olivovým olejem. Pokud máte chuť experimentovat, použijte sezamový olej, řepkový olej nebo třeba arašídový.
  3. Nezapomeňte také na koření, vybírejte třeba to na grilovanou zeleninu, skvělé je ale také grilovací nebo indické. Pokud se vám nezdá předpřipravená kořenící směs, použijte sůl, pepř, chilli nebo třeba prolisovaný česnek či čerstvé bylinky, jako je rozmarýn, tymián, šalvěj, koriandr…
  4. Nakonec si dejte pozor na dobu přípravy – aby se ze zeleniny nevytratily veškeré vitamíny, stačí jí na grilu cca 7 minut z každé strany. Brambory budou chtít o něco více, klidně až 50 minut. Proto je dobré si je předvařit, pak budou ogrilované během několika minut.

 

Náš tip: Aby vám zelenina na grilu nepropadávala, pořiďte si speciální grilovací tácy, které stačí položit na gril. Kromě toho udrží i hodně šťávy. A tady jsou 3 top recepty, jak na grilovanou zeleninu!

Grilovaná cuketa

Cuketa je jednou z nejoblíbenějších surovin, která se na grilu připravuje. Je velmi chutná a zdravá! Obsahuje množství provitaminu A, který nám dodává energii, dále pak ještě mnoho minerálů a vlákniny.

Co budete potřebovat?

  • 1 větší cuketu
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř a 3 stroužky česneku
  • Snítku rozmarýnu a hrst tymiánu

Postup přípravy

Cuketu nakrájejte na kolečka, pokud máte jen malé cuketky, tak je krájejte na plátky, vše vložte do misky a zakapejte olivovým olejem. Přidejte prolisovaný česnek, sůl i pepř a vše dobře promíchejte, aby se marináda dostala na všechny kousky cukety.

Následně přidejte ještě tymián, rozmarýn si nechte bokem, tím ošlehejte cuketu až ve chvíli, kdy bude na grilu. Pečte zeleninu 5 minut z každé strany. Máte hotovo!

Grilované žampiony

Ano, i žampiony jsou na grilu skvělou pochoutkou, a to jak samostatně opečené, tak naplněné a ogrilované. Jak je nejlépe naložit? To si hned povíme.

Co budete potřebovat?

  • Balení velkých žampionů
  • Koření na grilovanou zeleninu nebo grilovací koření
  • Olivový olej nebo chilli olej
  • Špejle

Postup přípravy

Žampiony oloupejte, pokapejte olejem a posypejte kořením. Aby se vám dobře grilovaly, napíchněte je za sebe na špejli a tu během grilování postupně otáčejte, aby se vám z každé strany žampiony opekly, ale nespálily. Hotové žampiony můžete posypat ještě balkánským nebo kozím sýrem.

Salát z grilované zeleniny

Nemůžete si vybrat, jakou grilovanou zeleninu si dáte? Tak si nevybírejte, připravte si jednoduchý a rychlý salát, který bude skvělý jako příloha k masu, ale zafunguje skvěle i samostatně.

Co budete potřebovat?

  • Jednu malou cuketu
  • Jednu žlutou, jednu červenou a jednu zelenou papriku
  • Cherry rajčátka
  • 2 jarní cibulky
  • Trochu olivového oleje
  • Koření na grilovanou zeleninu
  • Sýr vhodný na grilování
  • Čerstvé bylinky (bazalku, tymián, mátu)

Postup přípravy

Zeleninu nakrájejte, zakápněte olejem, přidejte koření a promíchejte, následně všechny kousky rovnoměrně rozložte na grilu a nechte grilovat. Sýr zabalte do alobalu a také položte na gril. Nezapomeňte vše po pěti minutách otočit.

Když je zelenina hotová, dejte ji do mísy, zasypejte předem nasekanými bylinkami a na konec přidejte na kousky nakrájený ogrilovaný sýr. Máte neskutečnou pochoutku, která se hodí jak na oběd, tak k večeři.

Náš tip: Připravte si i vlastní dresing, který do salátu přidáte. Stačí smíchat polovinu bílého jogurtu s polovinou zakysané smetany, přidat 3 stroužky prolisovaného česneku, pepř a sůl dle chuti a máte hotovo. Skvěle s grilovanou zeleninou ladí.

Pokud se vám naše grilovací recepty zalíbily, koukněte se i na naše další tipy. 

Hlavní jídlo, Oběd, Večeře, Všechny

Grilované masové špízy s ananasem a zelím

55 minut 6 porcí
Hlavní jídlo, Oběd, Večeře, Všechny

Grilovaný losos s chřestem a cherry rajčátky

25 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept