Lidstvo se dělí na dva tábory – na ty, kteří k životu potřebují slanou snídani, bez které skoro nedokážou vyjít z domu, a potom na ty, kteří si neodpustí mlsání už pěkně po ránu, zkrátka ty, kteří milují sladké a bez jejich oblíbené pochoutky jim ani nezačne den. A přesně pro ty máme recepty na dokonalé snídaně.
Kaše na tisíc způsobů
Kaše je skvělá věc, která by neměla v kuchyni chybět. Ale zapomeňte na tučnou a přeslazenou krupičkovou kaši, na kterou jste zvyklí možná ještě z dětství. Vyzkoušejte „moderní“ kaši. Sáhnout můžete třeba po jáhlové, rýžové, pohankové, se semínky chia, po kukuřičné, kaštanové, rýžovo-karobové… Možností je opravdu nespočet. A to samé platí i při dochucování. Použijte čerstvé ovoce, sušené ovoce jako kokos, brusinky, rozinky, skvělé jsou také oříšky, semínka, med, javorový sirup, datlový sirup či čekanka.
Náš tip: Pro úplně dokonalý efekt dozdobte kaši jedlými květinami. Ať už zvolíte jakoukoli kombinaci, buďte si jisti, že máte na stole zdravou pochoutku, která bude určitě hodna i instagramové fotky.
Domácí granola s jogurtem a ovocem
Jestli vám granola nic neříká, rádi vám ji přiblížíme. Jde vlastně o domácí a zdravější müsli. Na jednu misku budete potřebovat 4 lžíce ovesných vloček, hrst nasekaných oříšků, hrst sušeného pokrájeného ovoce dle chuti (meruňky, višně, švestky, brusinky…), lžíci slunečnicových semínek, lžíci medu a lžíci kokosového oleje.
Ovesné vločky pak opražíte na kokosovém oleji na pánvičce, přidáte oříšky, ovoce i med. Vše promícháte tak, aby se vám směs slepila a udělala malé hrudky. Podáváte s bílým jogurtem a celé dílo doladíte čerstvým ovocem, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny. Anebo máte raději pokrmy více do kysela? Pak doporučujeme použít třeba naloženou rebarboru. Z té je mimochodem luxusní také rebarborový koláč.
Náš tip: Jestli máte doma více strávníků, připravte si směs na domácí granolu na celý plech a opražte ji v troubě. Poté můžete podělit celou rodinu. A když použijete ještě na kousíčky nasekanou hořkou čokoládu, budete jasnou snídaňovou královnou.
Bezlepkové lívanečky bez cukru
Lívance nemusí nutně znamenat zdlouhavé kynutí nebo přeslazené mlsání. Zkuste náš recept a uvidíte, jak vám zachutnají. Potřebovat budete jen hrst ovesných vloček, jeden banán, jedno vajíčko, špetku skořice, lžičku medu a javorový sirup na pokapání konečného výsledku. A jak na to? Banán rozmačkejte vidličkou a smíchejte s vločkami a rozšlehaným vajíčkem. Přidejte skořici a med a můžete začít péct. Ideálně na lžičce kokosového oleje. Jestli ale máte radši klasické palačinky, tady je recept.
Náš tip: Dochutit je můžete také zakysanou smetanou, ricottou nebo trochou tvarohu. A je jedno, jestli tyto ingredience použijete přímo do těsta, anebo jen jako ozdobu na hotové lívance. A pokud jste opravdu velcí mlsalové a toužíte po ještě hutnější snídani, zkuste tvarohovou bábovku.
Dostali jste chuť i na slanou snídani? Pak musíte rozhodně vyzkoušet jeden z našich dalších receptů.