Lívance, to je láska! Když se dobře udělají a naservírují, je to pastva pro oči i pro chuťové buňky. Klasiku s cukrem a skořicí, případně s marmeládou zná jistě každý. My jsme si pro vás připravili pět tipů, jak si lívance ještě ozvláštnit a povznést tuhle pochoutku ještě o kousek výš.
Recept na lívance
Na klasické nekynuté lívance potřebujete 200ml mléka, 150g hladké mouky, jedno vejce, 3 lžíce oleje, balíček kypřícího prášku a špetku soli. Všechno promícháte mixérem na hladké těsto a následně pečete. Pokud máte dobrý nepřilnavý povrh pánve nebo vlastníte přímo palačinkovač, nepotřebujete už žádný další tuk a připravujete lívance na sucho.
Přeliv z lesního ovoce
Přeliv z lesního ovoce je neskutečná dobrota, která k lívancům dokonale sedí. Jak na to? V kastrůlku necháte roztéct kousek másla, to zasypete lžičkou skořice, přidáte mražené lesní ovoce, 2 lžičky vanilkového cukru a necháte prohřát. Následně lijete přímo na lívance. Cukr v kombinaci s lehce kyselým ovocem utvoří ideální harmonii chutí. Pro ještě větší požitkáře dozdobte lžící zakysané smetany nebo polotučného tvarohu.
Lívance naslano
Jak docílit toho, aby si lívance zamiloval i chlap? Zkuste mu je připravit naslano. Hotové placky potřete tenkou vrstvou čerstvého sýra nebo rozmačkaného avokáda, případně použijte pesto z medvědího česneku. Na to naservírujte opražený plátek slaniny a k tomu zkaramelizovanou cibulku. Tu uděláte tak, že si nakrájíte červenou cibuli na kolečka, dáte na pánev a zalijete kapkou javorového sirupu. Luxusní pochoutka!
Banánové lívance
Jestli na vás oba výše zmíněné recepty byly „až moc“, odlehčíme vám. Vyzkoušejte banánové lívance, které jsou jednak snadné a také rychlé na přípravu, jsou zdravější a výborně vám budou chutnat jen tak samotné, posypané kokosem nebo doplněné o ricottový krém.
Náš tip: Smíchejte balení ricotty se smetanou na šlehání a lžící medu. Vše promixujte ručním šlehačem a podávejte k lívancům.
Domácí slaný karamel s oříšky
Slaný karamel je IN, to je bez debat. A na lívancích chutná fantasticky. Jak si ho připravit? Do hrnce dejte 75 gramů másla, přidejte 50 gramů moučkového cukru, 50 gramů třtinového cukru a trochu medu. Vše nechte rozpustit, promíchejte a odstavte z ohně. Přilijte do směsi 100ml smetany na šlehání (31%), vraťte na plotnu, promíchejte, ještě chviličku povařte a máte hotovo. Na dozdobení celého pokrmu použijte opražené vlašské ořechy.
Zdravé pohankové lívance
Jak na ně? Smíchejte jeden bílý jogurt, 2 vejce, 50 gramů pohankové mouky, 50 gramů ovesné mouky, lžíci javorového sirupu a lžíci holandského kakaa. Vše promixujte do hladké směsi a pečte na kokosovém oleji. Podávejte se sušenými plátky kokosu a přelité javorovým či datlovým sirupem, můžete použít i domácí bezový sirup.
Líbily se vám naše sladké recepty? A co takhle zkusit další dobroty, tentokrát slané? Uvidíte, že příprava bude hračka a zachutnají vám i členům vaší rodiny.