Sezónní tipy a triky

5 nejoblíbenějších receptů na květákové placky

16.07.2021

Květákové placky jsou velmi oblíbeným bezmasým pokrmem, který lze připravit jak pro vegetariány, tak pro vegany. Postup je snadný a rychlý a hodí se jak k obědu, tak k večeři. Pojďte se s námi podívat na několik možností, jak květáková placky připravit. 

Květákové placky v troubě

Jde o zdravější variantu, kdy se vyhnete smažení. Navíc jde o velmi snadný recept, který zvládne opravdu každý. Podávat je můžete jen tak samotné, případně si k nim připravit česnekovo-jogurtový dip.

Ingredience

  • 1 větší čerstvý květák
  • 1 vajíčko
  • 3 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petrželky
  • ½ hrnku strouhanky
  • ½ hrnku nastrouhaného sýra dle chuti
  • sůl a pepř na dochucení
  • olivový olej

Postup

  1. Květák rozdělte na růžičky, opláchněte a dejte vařit do předem osolené vody. Vařte do změknutí.
  2. Uvařený květák nechte vychladnout a dejte ho do mixéru.
  3. Přidejte všechny zbylé ingredience kromě oleje a vše rozmixujte.
  4. Předehřejte si troubu na 200 stupňů a připravte si plech, který vyložte pečícím papírem.
  5. Z rozmixované směsi udělejte placky, cca půl centimetru vysoké a 5 cm v průměru. Ty vyskládejte na pečící papír.
  6. Než je dáte do trouby, potřete je olejem.
  7. Dejte péct na 15 minut, nebo dokud placky nezezlátnou.
  8. Podávejte s bramborem nebo na listovém salátku.
  9. Vyzkoušejte také babiččiny květákové placičky, chutný bezmasý pokrm.

 

Květákové placky se sýrem

Pro všechny milovníky sýra, kteří naopak moc nepotřebují maso, je tento recept naprosto dokonalou záležitostí. Je hotový raz dva a jistě si moc pochutnáte. Tyto placičky můžete jak smažit, tak péct v troubě.

 Ingredience

  • 1 větší čerstvý květák
  • 1 vajíčko
  • hrst čerstvé petrželky
  • hrnek nastrouhaného sýra, ideálně čedar
  • ½ hrnku nastrouhaného uzeného sýra
  • ½ hrnku nastrouhaného parmazánu
  • ½ hrnku strouhanky
  • sůl a pepř na dochucení
  • olej na smažení

Postup

  1. Květák rozdělte na růžičky, opláchněte a dejte vařit do předem osolené vody. Vařte do změknutí.
  2. Uvařený květák rozmačkejte vidličkou ve větší misce.
  3. Přidejte petrželku, sůl, pepř, čedar i uzený sýr a vše dobře promíchejte.
  4. Rozehřejte olej na smažení na pánvi.
  5. Z rozmačkané směsi udělejte placky, cca půl centimetru vysoké a 5 cm v průměru a obalte je ve strouhance.
  6. Placky smažte na pánvi na oleji do zlatova.
  7. Až budou placky hotové, posypejte je ještě horké nastrouhaným parmazánem.
  8. Podávejte s bramborem nebo na listovém salátku.
  9. Náš tip: Mezi ingredience můžete přidat také slaninu, pršut nebo chorizo – vždy nakrájené na malé kostičky.

 

Květákové placičky s ovesnými vločkami

Tento recept je super zdravý a lze udělat hned na několik způsobů. Zvolte si, jestli chcete vločky bez lepku nebo vločky klasické, také si můžete vybrat, jestli do pokrmu přidáte vodu nebo mléko. Je jen na vás, zda připravíte jídlo pro vegany, pro vegetariány nebo pro ty, kteří jedí gluten-free.

Ingredience

  • 1 větší čerstvý květák
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 polévková lžíce sušeného oregana
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • 1 hrnek rozmixovaných ovesných vloček
  • 1 lžička soli
  • ¼ hrnku mléka nebo vody
  • hrst čerstvé pažitky nebo jarní cibulky
  • olivový olej na potření

Postup

  1. Vločky namočte do mléka nebo do vody a nechte 20 minut odstát.
  2. Květák rozdělte na růžičky, opláchněte a dejte vařit do předem osolené vody. Vařte do změknutí.
  3. Uvařený květák rozmačkejte vidličkou ve větší misce.
  4. Přidejte všechny zbylé ingredience kromě oleje a vše rozmixujte.
  5. Předehřejte si troubu na 200 stupňů a připravte si plech, který vyložte pečícím papírem.
  6. Z rozmixované směsi udělejte placky, cca půl centimetru vysoké a 5 cm v průměru. Ty vyskládejte na pečící papír.
  7. Než je dáte do trouby, potřete je olejem.
  8. Dejte péct na 15 minut, nebo dokud placky nezezlátnou.
  9. Podávejte s bramborem nebo na listovém salátku.

 

Zdravé květákové placky s cuketou a paprikou tří barev 

Kromě toho, že květák chutná sám o sobě, skvěle se kombinuje i s dalšími ingrediencemi, díky kterým vykouzlíte dokonale barevný, zábavný, chutný a přitom zdravý oběd nebo večeři. Pojďte se podívat, jak na to!

Ingredience

  • 1 větší čerstvý květák
  • 1 menší cuketa
  • polovina červené papriky, polovina žluté papriky, polovina zelené papriky
  • 2 vajíčka
  • 3 stroužky česneku
  • hrst čerstvé petrželky
  • sůl a pepř na dochucení
  • olivový olej

Postup

  1. Květák rozdělte na růžičky, opláchněte a dejte vařit do předem osolené vody. Vařte do změknutí.
  2. Uvařený květák rozmačkejte vidličkou ve větší misce.
  3. Cuketu nastrouhejte nahrubo a přidejte do misky.
  4. Papriky si nakrájejte na drobné kostičky a přidejte do misky.
  5. Přidejte rozšlehaná vajíčka, prolisovaný česnek, petržel, sůl a pepř a všechno dobře promíchejte.
  6. Předehřejte si troubu na 200 stupňů a připravte si plech, který vyložte pečícím papírem.
  7. Z připravené směsi udělejte placky, cca půl centimetru vysoké a 5 cm v průměru. Ty vyskládejte na pečící papír.
  8. Než je dáte do trouby, potřete je olejem.
  9. Dejte péct na 15 minut, nebo dokud placky nezezlátnou.
  10. Podávejte s bramborem nebo na listovém salátku.

 

Veganské květákové placičky

Samozřejmě i vegani si zde přijdou na své. Pokud nevyužijete předešlé tipy, vyzkoušejte tento skvělý recept na veganské květákové placičky s kurkumou, na které budete ještě dlouho vzpomínat.

Ingredience

  • 1 větší čerstvý květák
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžička soli
  • hrst čerstvé pažitky nebo jarní cibulky
  • strouhanka na obalení
  • olivový olej na potření

Postup

  1. Květák rozdělte na růžičky, opláchněte a dejte vařit do předem osolené vody. Vařte do změknutí.
  2. Uvařený květák ještě teplý rozmixujte.
  3. Přidejte všechny další ingredience a vše dobře promíchejte.
  4. Rozehřejte olej na smažení na pánvi.
  5. Z připravené směsi udělejte placičky, cca 5 cm v průměru a obalte je ve strouhance.
  6. Placky smažte na pánvi na oleji do zlatova.
  7. Podávejte s bramborem nebo na listovém salátku.

 

Pokud se vám zalíbily naše recepty na květákové placičky, jistě oceníte i další tipy na lahodné pokrmy z květáku, které jsou rychle hotové a hodí se jak na oběd, tak k večeři. 

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Barevný zeleninový salát z květáku a černého kořene

50 minut 4 porce
Předkrm, Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Svačina, Všechny

Pečený květák s cizrnou a zeleninou

30 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept