Bublanina je česká klasika. Je skvělá v tom, že se dá připravit téměř s jakýmkoliv ovocem, které vás napadne. A my vám poradíme, jak tento moučník zvládnout snadno, rychle a ještě k tomu tak, že se vám bude rozplývat na jazyku.
Recept na bublaninu
Bublanina je super rychlý recept na zaručeně lahodný dezert. Jak na to? V míse smíchejte 200 g cukru, 400 g polohrubé mouky, 2 vejce, 200 ml oleje, 300 ml mléka a prášek do pečiva. Vše promixujte mixérem. Těsto nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou. Na těsto nandejte libovolné ovoce a posypeme drobenkou. Bublaninu s drobenkou pečte v předehřáté troubě na 170 °C, dokud vám nezezlátne.
Dolaďte si bublaninu drobenkou
Jak na drobenku? Stačí smíchat 50g cukru, 50g másla a 50g hrubé mouky. Všechny ingredience prsty pěkně prohnětete a máte hotovo. Drobenku nasypejte na těsto s ovocem a následně dejte péct.
Náš tip: Těsto na bublaninu včetně ovoce nemusíte dávat nutně na plech. Klidně použijte muffinkové košíčky anebo třeba malé formičky na bábovky nebo klasické kulaté. Výsledkem budou malé roztomilé buchtičky, které dozdobíte šlehačkou a čerstvou mátou. Fantastické!
Vyzkoušejte také náš recept na třešňovou bublaninu s drobenkou, svěží jahodovou bublaninu nebo bublaninu se smetanou.
Jaké ovoce se hodí do bublaniny?
Určitě jsou to višně, ale také jahody, meruňky, rybíz, borůvky, maliny či ostružiny nebo rebarbora. Záleží na vaší chuti. Jen myslete na to, že většina ze zmíněného ovoce je sama o sobě celkem kyselá. Jestli preferujete spíš sladší dezerty, můžete ovoce obalit ve vanilkovém cukru anebo cukr ještě přisypat do drobenky.
Jestli vás naše recepty na bublaninu s drobenkou zaujaly, máme pro vás ještě další dva tipy na skvělé dezerty, kterými potěšíte jak děti, tak dospělé!