Co je to bulgur? Bulgur je předvařená, nalámaná, celozrnná pšenice, která se používá jako příloha, do polévek anebo jako základ či součást dalších pokrmů. Jde o superpotravinu a my vám hned prozradíme, v čem spočívá jeho kouzlo.
Proč zařadit bulgur do našeho jídelníčku?
Bulgur je lehce stravitelný a má skvělé nutriční složení – obsahuje vlákninu, vitamíny i minerály. Zároveň má třeba v porovnání s bílou rýží nižší glikemický index, o to větší obsah vitamínů a minerálů, konkrétně manganu, železa a hořčíku. Jen pozor na to, že obsahuje lepek.
Jak uvařit bulgur?
Předně myslete na to, že jakmile bulgur uvaříte, umí až ztrojnásobit svou hmotnost a objem. Na přípravu je pak velmi snadný a rychlý. Stačí ho nasypat do hrnce s vodou v poměru 1:3 a pak ho povařit cca 15 minut. Z jeho vývaru lze rovnou udělat polévka anebo vodu slejete a používáte už jen uvařenou surovinu.
Zdravé recepty z bulguru
Bulgur používejte místo rýže nebo kuskusu. Lze z něj tedy připravit rizoto, přidat ho do salátů anebo s ním třeba naplnit rajčata či papriky, které následně upečete v troubě. Bulgur můžete zapékat i se sýrem a další na kousky nakrájenou zeleninou, stejně tak ho můžete použít jako přílohu k masu anebo smíchat s kousky masa.
Bulgur se podává jak teplý, tak klidně i studený, s masem i bez, s omáčkou nebo na sucho, klidně namixovaný s luštěninou, jako je například cizrna.
Náš tip: Vyzkoušejte recept na mrkvové placičky z bulguru.
Pokud vás tato potravina zaujala, určitě se pusťte do snadných a rychlých receptů, které jsme si pro vás připravili. Uvidíte, jak vám bulgur zachutná.