Houby, které mají i příznivé účinky na naše zdraví a posilují naši imunitu, se nazývají houby medicinální. Jde o superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Kromě toho, že slouží k lepší obranyschopnosti, působí jako prevence proti nejrůznějším onemocněním, a navíc se skvěle hodí do receptů asijské i české kuchyně.
Hlíva ústřičná, která posiluje imunitu
U nás asi nejznámější houbou je hlíva ústřičná. Můžete ji používat čerstvou nebo sušenou do vaření, seženete ji ale i v tobolkách jako doplněk stravy. Hlíva má protizánětlivé a antioxidační účinky, působí proti infekcím v těle a v některých případech funguje jako přírodní antibiotikum.
Oblíbeným receptem je polévka z hlívy á la drškovka. Ano, hravě touto houbou nahradíte maso, chutná skvěle a při přípravě pokrmu se vlastně další postup vůbec nemění. Báječná je také třeba do „číny“ nebo ji můžete zapékat. Už jste zkoušeli třeba francouzské brambory s houbou místo masa? Určitě doporučujeme.
Shiitake neboli Houževnatec jedlý
Shiitake určitě znáte z asijské kuchyně, kde nejlépe chutná se zeleninou a rýží. Její potvrzené zdravotní účinky směřují hlavně na srdce. Tato houba udržuje zdravý krevní oběh i tlak. Dále ale také působí antivirově, antibakteriálně a má antibiotické vlastnosti.
A jak Shiitake použít v kuchyni? V kombinaci s hráškovými lusky, mrkví, červenou cibulí a jarní cibulkou se hodí k rýžovým nudlím. Pokud máte houby sušené, nechte je na pár minut namočené ve vodě a následně je osmahněte spolu se špenátem na cibulce a česneku, posypte nivou a nechte zapéct v palačince. Uvidíte, jak si pochutnáte. Recept na palačinky samozřejmě máme.
Reishi, houba nesmrtelnosti
Ano, přesně takto je tato houba původem z Číny nazývána. A to proto, že obsahuje nejvíc zdraví prospěšných látek ze všech medicinálních hub. Díky vysokému obsahu germánia, polysacharidů a esenciálních aminokyselin podporuje a posiluje imunitní systém a funkci jater, a dokonce bojuje s Alzheimerovou nemocí či s rakovinotvornými buňkami.
Reishi seženete nejčastěji ve formě prášku. Její chuť je popisována nejčastěji jako sladká s lehce nahořklým finišem. Proto ji můžete hravě zamíchat do snídaňové kaše nebo do omáčky či polévky. Stane se tak báječnou přísadou například v rajské polévce. Dále si ji klidně přidejte do svého oblíbeného čaje, kakaového nápoje nebo smoothie či mléčného koktejlu.
Náš tip: Připravte si superzdravý a zahřívací kávový nápoj. Našlehejte si sklenici mléka, přidejte do něj lžičku kurkumy a lžičku Reishi. Zamíchejte a zalijte jedním šálkem espressa. Přejeme dobrou chuť!
Hledáte další potraviny a recepty, kterými posílíte imunitu? Mrkněte na naše další články a také na tyhle tipy.