Sezónní tipy a triky

Houby, které se hodí nejen do asijské kuchyně a podpoří vaši imunitu

29.03.2020

Houby, které mají i příznivé účinky na naše zdraví a posilují naši imunitu, se nazývají houby medicinální. Jde o superpotraviny, které jsou bohaté na vitamíny, minerály a další prospěšné látky. Kromě toho, že slouží k lepší obranyschopnosti, působí jako prevence proti nejrůznějším onemocněním, a navíc se skvěle hodí do receptů asijské i české kuchyně. 

Hlíva ústřičná, která posiluje imunitu

U nás asi nejznámější houbou je hlíva ústřičná. Můžete ji používat čerstvou nebo sušenou do vaření, seženete ji ale i v tobolkách jako doplněk stravy. Hlíva má protizánětlivé a antioxidační účinky, působí proti infekcím v těle a v některých případech funguje jako přírodní antibiotikum.

Oblíbeným receptem je polévka z hlívy á la drškovka. Ano, hravě touto houbou nahradíte maso, chutná skvěle a při přípravě pokrmu se vlastně další postup vůbec nemění. Báječná je také třeba do „číny“ nebo ji můžete zapékat. Už jste zkoušeli třeba francouzské brambory s houbou místo masa? Určitě doporučujeme.

Shiitake neboli Houževnatec jedlý

Shiitake určitě znáte z asijské kuchyně, kde nejlépe chutná se zeleninou a rýží. Její potvrzené zdravotní účinky směřují hlavně na srdce. Tato houba udržuje zdravý krevní oběh i tlak. Dále ale také působí antivirově, antibakteriálně a má antibiotické vlastnosti.

A jak Shiitake použít v kuchyni? V kombinaci s hráškovými lusky, mrkví, červenou cibulí a jarní cibulkou se hodí k rýžovým nudlím. Pokud máte houby sušené, nechte je na pár minut namočené ve vodě a následně je osmahněte spolu se špenátem na cibulce a česneku, posypte nivou a nechte zapéct v palačince. Uvidíte, jak si pochutnáte. Recept na palačinky samozřejmě máme.

Reishi, houba nesmrtelnosti

Ano, přesně takto je tato houba původem z Číny nazývána. A to proto, že obsahuje nejvíc zdraví prospěšných látek ze všech medicinálních hub. Díky vysokému obsahu germánia, polysacharidů a esenciálních aminokyselin podporuje a posiluje imunitní systém a funkci jater, a dokonce bojuje s Alzheimerovou nemocí či s rakovinotvornými buňkami.

Reishi seženete nejčastěji ve formě prášku. Její chuť je popisována nejčastěji jako sladká s lehce nahořklým finišem. Proto ji můžete hravě zamíchat do snídaňové kaše nebo do omáčky či polévky. Stane se tak báječnou přísadou například v rajské polévce. Dále si ji klidně přidejte do svého oblíbeného čaje, kakaového nápoje nebo smoothie či mléčného koktejlu.

Náš tip: Připravte si superzdravý a zahřívací kávový nápoj. Našlehejte si sklenici mléka, přidejte do něj lžičku kurkumy a lžičku Reishi. Zamíchejte a zalijte jedním šálkem espressa. Přejeme dobrou chuť!

Hledáte další potraviny a recepty, kterými posílíte imunitu? Mrkněte na naše další články a také na tyhle tipy.

Polévka, Všechny

Čočková polévka s kurkumou

30 minut 3 porce
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Zeleninové lasagne

45 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept