Rýžový nákyp je zdravější varianta mlsání, která vás zasytí, uspokojí vaše chuťové buňky, ale vaše vysportovaná postava nijak neutrpí. Jak na takovou dobrotu, po které se budete oblizovat až za ušima a kterou ocení i chlapi? Tady jsou naše tipy!
Recept na rýžový nákyp
Budete potřebovat dvě hrsti oblíbené bílé rýže, dva hrnky mléka, 2 lžíce cukru, 10 dkg másla, 3 vajíčka, dvě hrsti libovolného ovoce.
Jak na to?
1. Do kastrůlku si nalijeme mléko a v něm uvaříme rýži do změknutí
2. Mezitím si vyšleháme sníh z bílků a špetky soli
3. Když je rýže hotová, dáme ji do misky a přimícháme do ní máslo
4. Necháme vychladnout a přidáme nejprve žloutky a následně vmícháme sníh
5. Rýži rozdělíme na polovinu – první půlku dáme do pekáčku vymazaného máslem
6. Připravíme si ovoce, které omyjeme, očistíme a necháme okapat
7. To naskládáme v silné vrstvě na rýži v pekáčku a druhou polovinu rýže nasypeme na ovoce
8. Pečeme v troubě asi 60 minut na 150 stupňů
9. Pokud ale chcete, péct nemusíte a podáváte rovnou jako fresh studený dezert
Naše tipy na vylepšení rýžového nákypu
- Nejčastěji se na nákyp používají meruňky, zkuste ale třeba broskve, švestky, jablka či hrušky
- Jako další ovoce doporučujeme třeba jahody a maliny, které ale dejte až na zapečený nákyp pěkně čerstvé
- Pokud máte raději nakyslejší chuť, pokapejte ovoce šťávou z jednoho citronu
- Jestliže máte rádi sladké, ale nechcete používat cukr, vyzkoušejte domácí bezový sirup nebo levandulový sirup
- Skvělým aroma pro rýžový nákyp je i tak zvaná vůně Vánoc, kdy v mléce povaříte i dva kousky skořice, pár hřebíčků a jeden badyán, mletou skořici pak přidejte i do hotového pokrmu
- A co takhle přidat na horní vrstvu rýže ještě trochu tvarohu? Ten můžete předem smíchat například s višňovou marmeládou nebo s rozinkami či oříšky
- Skvělou vychytávkou je také vyvařit v mléce vanilkový lusk, celý pokrm bude nádherně vonět a chutnat jemně po vanilce
Letní rýžový nákyp à la Piña Colada
Jako ideální letní dezert doporučujeme nákyp s ananasem, kdy místo klasického mléka použijte kokosové a do rýže zamíchejte hrst sušeného kokosu. Nakonec dozdobte čerstvou mátou a podávejte vychlazené v lednici. Dalším parádním dezertem bude i například domácí panna cotta.
Vyzkoušejte i naše další recepty na sladké dezerty, které jsou snadné, rychlé a výborné!