Kebab je v původním slova smyslu grilované, smažené nebo pečené jídlo z Blízkého východu. My ho známe především jako döner kebab od stánku s tureckým rychlým občerstvením. Kebab může být ale také mleté maso na špejli. Oba recepty jsou velmi chutné a my vám ukážeme jak na to.
Recept na domácí kebab z mletého masa
Kebab z mletého masa je rychlý, snadný a jistě vám zachutná. Připravte si alespoň třičtvrtě kila mletého hovězího masa, česnek, cibuli, rybí omáčku, sójovou omáčku a koření jako zázvor, koriandr, mátu. Jak na to? Podívejte se na recept na kebab podávaný s teplým salátkem. Kebab můžete podávat také s pita chlebem a tzatziky.
Recept na domácí döner kebab
Připravte si půl kila masa dle vlastního výběru, může být kuřecí, jehněčí, vepřové… Jeden sáček koření gyros, sůl, pepř a olej. Abyste měli kebab se vším všudy, nastrouhejte si také asi 300 g bílého zelí a připravte si jeden bílý jogurt, 100 ml majonézy, 3 stroužky česneku, jednu cibuli, pita chleba podle počtu strávníků a 50 g nastrouhaného tvrdého sýra.
Jak na to?
- Maso nakrájejte na proužky, pokapejte olejem, osolte, opepřete a nechte alespoň 15 minut odležet.
- Následně maso zprudka osmahněte na pánvičce společně s na kousky nakrájenou cibulí.
- Maso i cibuli přendejte do misky, posypejte gyros kořením a nechte odležet.
- Mezitím smíchejte jogurt, majonézu, prolisovaný česnek, dochuťte solí a pepřem a dobře zamíchejte.
- Rozkrojte pita chleba a opečte ho v topinkovači, troubě nebo na grilu. Poté ho zevnitř potřete česnekovou omáčkou, na tu dejte kousky masa s cibulí a nakonec přidejte sýr a zelí. Můžete přidat i na plátky nakrájené rajče.
- Máte hotovo a můžete podávat!
Pokud vás zaujaly naše recepty na kebab, mohly by se vám líbit i další tipy na skvělé pochoutky. Vyzkoušejte třeba chilli kuře, které se hodí jako rychlá večeře nebo bleskový nápad, když nevíte co k obědu. A jestli nemáte zrovna chuť na maso, dejte si falafel podle našeho skvělého receptu.