Sezónní tipy a triky

Kapr, nejen vánoční pochoutka! 3 recepty, jak ho připravit

14.12.2020

Kapr patří mezi pochoutky české kuchyně, oblíbený je ale i v zahraničí. U nás ho známe zejména jako štědrovečerní pokrm, můžeme ho ale připravit i jinak než jako klasický řízek. Tady jsou naše recepty. 

Recept na smaženého kapra

Smažený kapr je klasika. Maso zbavíte hlavy, odstraníte žábry a nafiletujete. Následně obalíte v trojobale – hladká mouka, vajíčko, strouhanka a pak smažíte dozlatova. Naším tipem, který určitě vyzkoušejte, je smažený kapr v cornflakes. Tato klasika v moderním kabátě vám zaručeně zachutná.

Kapří hranolky s bylinkovým dipem

Kapří hranolky jsou další skvělá pochoutka, kterou si můžete dát jak k obědu, tak k večeři. A nebojte, příprava je velmi snadná a rychlá. Vezměte si kapří filet zbaven kostí a šupin a nakrájejte ho na 2 cm velké kousky. V misce promíchejte hladkou mouku s libovolným kořením. My doporučujeme uzenou červenou papriku, mletý zázvor a provensálské bylinky. Kapří kousky obalte v této směsi a osmažte na pánvi s olejem nebo na másle.

Jak na dip? Připravte si jeden bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Můžete použít i mix těchto dvou ingrediencí. Přidejte 4 stroužky prolisovaného česneku, šťávu z poloviny citronu a ideálně čerstvé bylinky, můžete ale použít i sušené. Okořeňte špetkou soli a pepře a máte hotovo. Do tohoto dipu namáčejte kapří hranolky těsně před konzumací.

Pečený kapr na másle se zeleninou

Abychom trochu odlehčili od všeho smaženého, máme pro vás i jeden zdravější recept. Připravte si 4 kapří podkovy, 8 menších brambor, trs cherry rajčátek, 2 kusy řapíkatého celeru, snítek rozmarýnu, snítek tymiánu, polovinu citronu, pepř a sůl a kousek másla.

Jak na to? Brambory omyjte, rozkrojte na polovinu a vložte do zapékací mísy spolu s osolenými a opepřenými kapřími podkovami. Přidejte mezi ně plátky másla, cherry rajčátka, na kousky nakrájený celer a na to poklaďte snítky koření. Můžete vše ještě dosolit či dopepřit a dejte do trouby zapéct na 45 minut na 180 stupňů. Hotového kapra zakápněte citronem a můžete podávat.

Náš tip: Vyzkoušejte také náš recept na tradiční rybí polévku s lososem.

Pokud se vám líbily naše kapří recepty, máme pro vás ještě další tipy na skvělé rybí pochoutky, které se hodí jak na sytý oběd, tak jako rychlá večeře. 

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Pikantní pánev s lososem a chorizem

4 minut
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Nadívaná dorada

40 minut 2 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept