Kapr patří mezi pochoutky české kuchyně, oblíbený je ale i v zahraničí. U nás ho známe zejména jako štědrovečerní pokrm, můžeme ho ale připravit i jinak než jako klasický řízek. Tady jsou naše recepty.
Recept na smaženého kapra
Smažený kapr je klasika. Maso zbavíte hlavy, odstraníte žábry a nafiletujete. Následně obalíte v trojobale – hladká mouka, vajíčko, strouhanka a pak smažíte dozlatova. Naším tipem, který určitě vyzkoušejte, je smažený kapr v cornflakes. Tato klasika v moderním kabátě vám zaručeně zachutná.
Kapří hranolky s bylinkovým dipem
Kapří hranolky jsou další skvělá pochoutka, kterou si můžete dát jak k obědu, tak k večeři. A nebojte, příprava je velmi snadná a rychlá. Vezměte si kapří filet zbaven kostí a šupin a nakrájejte ho na 2 cm velké kousky. V misce promíchejte hladkou mouku s libovolným kořením. My doporučujeme uzenou červenou papriku, mletý zázvor a provensálské bylinky. Kapří kousky obalte v této směsi a osmažte na pánvi s olejem nebo na másle.
Jak na dip? Připravte si jeden bílý jogurt nebo zakysanou smetanu. Můžete použít i mix těchto dvou ingrediencí. Přidejte 4 stroužky prolisovaného česneku, šťávu z poloviny citronu a ideálně čerstvé bylinky, můžete ale použít i sušené. Okořeňte špetkou soli a pepře a máte hotovo. Do tohoto dipu namáčejte kapří hranolky těsně před konzumací.
Pečený kapr na másle se zeleninou
Abychom trochu odlehčili od všeho smaženého, máme pro vás i jeden zdravější recept. Připravte si 4 kapří podkovy, 8 menších brambor, trs cherry rajčátek, 2 kusy řapíkatého celeru, snítek rozmarýnu, snítek tymiánu, polovinu citronu, pepř a sůl a kousek másla.
Jak na to? Brambory omyjte, rozkrojte na polovinu a vložte do zapékací mísy spolu s osolenými a opepřenými kapřími podkovami. Přidejte mezi ně plátky másla, cherry rajčátka, na kousky nakrájený celer a na to poklaďte snítky koření. Můžete vše ještě dosolit či dopepřit a dejte do trouby zapéct na 45 minut na 180 stupňů. Hotového kapra zakápněte citronem a můžete podávat.
Náš tip: Vyzkoušejte také náš recept na tradiční rybí polévku s lososem.
Pokud se vám líbily naše kapří recepty, máme pro vás ještě další tipy na skvělé rybí pochoutky, které se hodí jak na sytý oběd, tak jako rychlá večeře.