Květák patří mezi nejmocnější a nejzdravější potraviny. Obsahuje 14 různých minerálních látek a stopových prvků a 18 aminokyselin. A co je na něm dál skvělého? Podporuje hubnutí, posiluje imunitu a chrání buňky v lidském těle.
Recept na květákový mozeček
Budete potřebovat 1 středně velký květák, 5 vajíček, 1 velkou cibuli, 1 lžíci másla a sůl a pepř na dochucení.
Jak na to?
- Květák očistíte, omyjete a rozeberete na jednotlivé růžičky
- Ty pak vložíte do vroucí osolené vody ve větším hrnci
- Necháte vařit cca 10 minut, dokud květák nezměkne
- Mezitím si v pánvi osmahnete najemno nakrájenou cibuli na másle
- Jakmile zezlátne, přidáte květák
- Následně rozklepnete vajíčka a za stálého míchání počkáte, až se suroviny propojí
- Na závěr pokrm dochutíte pepřem, solí a případně i čerstvou pažitkou nebo petrželkou
- Podávejte s čerstvým vařeným bramborem nebo křupavým chlebem
Květák na tři způsoby
- Jedním z dalších oblíbených receptů je smažený květák, který připravíte tak, že si omyjete a rozdělíte růžičky květáku, obalíte je v trojobale jako klasický řízek a osmažíte na sádle. K němu je skvělý klasický vařený brambor, ale také klidně mačkané brambory s cibulkou, pečená zelenina v troubě nebo třeba batátové či petrželové pyré.
- Velmi snadným receptem je pak květák pečený v celku. Připravíte ho tak, že ho omytý a očištěný položíte celý na plech vyložený pečícím papírem. Hlávku potřete nejprve olivovým olejem a následně směsí koření, jako je lžička kurkumy, lžička koriandru, lžička římského kmínu, 2 lžičky mleté uzené papriky, hrst čerstvých bylinek, sůl, pepř a chilli.
- Dalším velmi snadným, rychlým a chutným receptem jsou květákové placičky! Vyzkoušejte je podle nás.
Květák je skvělá surovina, se kterou se dá v kuchyni opravdu kouzlit. Vyzkoušejte i naše další recepty, na kterých si jistě pochutnáte.