Sezónní tipy a triky

Lehké zeleninové salátky jako příloha, které jsou hotové za pár minut

09.07.2020

Salát jako příloha? Není problém! Máme pro vás tipy na skvělé sezónní zeleninové salátky, které jsou snadné na přípravu, hotové za pár minut a ještě vám zachutnají. Vyzkoušejte náš okurkový, rajčatový nebo šopský salát.

Recept na okurkový salát

Proč si dát okurku? Okurka obsahuje spoustu vody, vitamínů a minerálů, navíc v sobě skrývá enzym erepsin, který štěpí bílkoviny, čímž zabíjí bakterie a parazity. Také udržuje zdravé cévy i srdce. A proto bychom si měli okurkový salát dopřát co nejčastěji.

Jak na to?

Stačí jen omýt salátovou okurku a nastrouhat ji na struhadle najemno. Dochutíte ji deseti lžícemi vody, dvěma lžícemi octa, lžičkou cukru a špetkou soli a pepře.

Také doporučujeme nastrouhat okurku na kolečka a ochutit ji zakysanou smetanou, stroužkem prolisovaného česneku a kořením dle vlastní volby.

Recept na rajčatový salát

Rajčata jsou dobrým zdrojem draslíku, který pomáhá snižovat krevní tlak, udržuje správnou funkci nervového a svalového systému a napomáhá ke správné činnosti srdce.

Jak na to?

Do rajčatového salátu patří pochopitelně na měsíčky pokrájené čerstvé rajské a k nim najemno nakrájená cibule. V misce si rozmíchejte asi 200ml vody, tři lžíce octa, cukr, sůl, olej a tuto zálivku vlijte na směs rajčat a cibule. Salát promíchejte.

Vyladěný šopský salát se zálivkou

Do šopského salátu patří okurka, rajčata, bílá paprika, červená cibule a balkánský sýr. Jako zálivku použijte jednu lžíci olivového oleje, jednu lžíci vinného octa a špetku pepře. Hotový pokrm můžete doladit čerstvými bylinkami, jako je petrželka, tymián, bazalka nebo pažitka.

Salát z pečené zeleniny

Preferujete spíš teplé zeleninové saláty? Pak vyzkoušejte ten z pečené zeleniny. Jak na to? Na plech vyložený pečícím papírem si na plátky nakrájejte červenou a žlutou papriku, na kolečka cuketu a brambory. K tomu můžete přidat na kostičky nakrájenou červenou řepu, dýni hokaido, na proužky nakrájenou cibuli nebo třeba na půlku překrájené žampiony.

Vše pokapete olivovým olejem, posypete grilovacím kořením a necháte 30 minut péct v troubě na 160 stupňů. Směs nakonec smícháte v misce a podáváte ještě teplou. Dle chuti dolaďte směs kozím sýrem nebo sýrem halloumi.

Máte rádi salátky? Pokud ano, pak pro vás máme další dva skvělé recepty jako bonus. 

Předkrm, Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Quinoovo-vajíčkový salát

25 minut 4 porce
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Kuskusový salát

30 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept