Panna cotta je lahodný a lehký italský dezert, který možná vypadá složitě, ale my vám poradíme, jak ho hravě zvládnout i doma. Máme pro vás nejen snadný recept, ale i další vychytávky, jak tuhle dobrotu ještě vylepšíte!
Recept na panna cottu
Potřebovat budete 2 plátky želatiny, 200 ml 30% smetany ke šlehání, 200 ml plnotučného mléka, 50 g moučkového cukru a balíček cukru vanilkového. To je vše!
A jak na to?
- Plátky želatiny namočíte do vody a necháte nabobtnat. Mléko, smetanu a cukr dáme do malého hrnce a necháme vařit. Za stálého míchání přidáme vymačkanou želatinu.
- Připravíme si skleničky nebo mističky a nalijeme do nich hotovou směs. Dáme vychladnout do lednice, a tím je panna cotta hotová.
Náš tip: Panna cottu můžete podávat jak přímo ve skleničkách, anebo ji vyklopit na talířek. Díky její konzistenci to nebude problém.
Panna cotta s přelivem
Jak udělat lahodný přeliv na panna cottu? Doporučujeme udělat jahodový rozvar, kdy stačí jen smíchat 250 gramů jahod pokrájených na kousky a dvě lžíce cukru krystal. Vše povaříte v hrnci nebo na pánvi a nalijete na hotový dezert.
Vyzkoušet můžete i panna cottu s čokoládovou polevou. Na tu použijte jednu čokoládu na vaření, dvě lžíce mléka a lžíci másla. Čokoládu rozlámejte na kostičky, přidejte mléko a tuk a vše společně v jedné misce rozehřejte v mikrovlnce. Stačí 30 – 60 vteřin. Promíchejte a máte hotovou lahodnou polevu, která se na váš dezert bude parádně hodit.
Máte zahrádku a urodil se vám červený nebo černý rybíz? Neváhejte ho použít právě na panna cottu. Jeho lehce kyselkavá chuť a pikantnost bude krásně ladit se sladkým dezertem.
Skvělá je pak panna cotta s lesním ovocem.
Láká vás exotický dezert? Pak rozhodně vyzkoušejte panna cottu s mangovým pyré doplněným šťávou z limetky.
Speciální recept: Kávová panna cotta
Připravuje se stejně jako panna cotta klasická, ale kromě mléka, smetany a cukru přidáte do hrnce ještě šálek silného espressa. Ideálním doplňkem pak budou ještě drcené pistácie, nasekaná hořká čokoláda nebo pak čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo plátek manga či ananasu.
K tomuto dezertu se hodí jako přeliv i domácí šťávy. Vyzkoušejte třeba levandulový nebo bezový sirup. Nakonec dozdobte čerstvou mátou nebo meduňkou.
Máte rádi dezerty a líbily se vám naše tipy? A co takhle vyzkoušet i slané moučníky? Máme pro vás dva perfektní recepty!