Čočka je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a také bílkovin. Klidně jí můžete nahradit i maso. Červená čočka navíc obsahuje vitamíny skupiny B, především vitamín B6. Ten působí skoro jako antidepresivum, protože prokazatelně zlepšuje náladu. Takže šup s červenou čočkou na talíř!
Recept na polévku z červené čočky
Polévka z červené čočky je skvělá v tom, že je snadná, velmi chutná, zdravá a poslouží jako rychlý oběd nebo rychlá večeře. Stačí vám k tomu 200g červené čočky, jedna plechovka drcených konzervovaných rajčat, 2 batáty, 1 červená cibuli, 3 stroužky česneku, lžíce olivového oleje a koření dle chuti (lžička soli, lžička pepře, lžička skořice, špetka chilli, špetka uzené papriky a čerstvé či sušené bylinky, ideálně koriandr.
Jak na to?
- Do hrnce dáte olej a na něm osmahnete na kousky nakrájenou cibuli
- Do té přimícháte uzenou papriku, chilli a skořici
- Přidáte na kousky nakrájené batáty, promícháte s kořením a osmahnete
- Přisypete čočku, zalijete vodou, aby byla čočka ponořená, a vaříte 10 minut
- Přidáte rajčata z plechovky i prolisovaný česnek a dobře promícháte
- Dochutíte pepřem, solí a bylinkami
Polévka z červené čočky a její ozvláštnění
- Máte rádi indickou kuchyni? Pokud ano, pak do polévky přidejte ještě lžičku kurkumy a lžičku římského kmínu, dobře promíchejte. Pro ještě pikantnější chuť přidejte několik plátků čerstvé chilli papričky.
- Pokud fandíte spíš krémovým polévkám, můžete si snadno udělat krém i z téhle čočkové dobroty. Stačí jen na konec přidat 100ml smetany ke šlehání a následně polévku rozmixovat tyčovým mixérem.
- Vyzkoušejte také do čočkové polévky přidat k batátům jednu mrkev, kousek máslové dýně a čerstvé rajče. Vykouzlíte tak sytý a velmi lahodný pokrm, který dodá sílu a energii celé rodině.
Náš tip: Jestli máte rádi polévky z čerstvých surovin, vyzkoušejte i naši luxusní rajčatovou polévku.
Receptů na polévky není nikdy dost, zvlášť na ty zdravé, chutné a rychle hotové. Proto se určitě podívejte na naše další dva tipy.