Sezónní tipy a triky

Pravá a poctivá rybí polévka krok za krokem

09.11.2020

Rybí polévka je klasika, která by neměla chybět na stole při štědrovečerní večeři. Jak ji udělat správně, aby zachutnala celé rodině? Máme pro vás recept, kterým vás provedeme krok za krokem! 

Recept na pravou a poctivou rybí polévku

Uvařit opravdu chutnou rybí polévku je docela kumšt. Ale nebojte, stačí správný postup a pochoutka je na světě. Připravte si na ni rybí hlavu nebo dvě, 250 g jiker a mlíčí, 120 g másla, 50 g hladké mouky, polovinu celeru, 4 mrkve, 2 petržele, hrst čerstvé petrželky, špetku muškátové oříšku, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, sůl a 4 housky nebo rohlíky na krutonky.

Nejprve si připravte rybí vývar

Jak na rybí vývar? Z hlav odstraníte oči a žábry, důkladně  pak hlavy opláchněte ve studené vodě, vložte do hrnce a zalijte vodou, aby žádný kus ryby nepřesahoval nad vodu. Přiveďte k varu a během toho naběračkou seberte pěnu, která se vytvoří na hladině. Tu vyhoďte.

Poté stáhněte oheň, vývar osolte, můžete přidat také bobkový list, nové koření a celý pepř. Vařte na mírném plameni asi 30 minut. Poté vývar sceďte, z hlavy oberte maso, to dejte bokem na talířek a zbytek vyhoďte.

Uvařte si jikry a mlíčí

Dejte si vařit 1 litr vody, do které nasypejte lžičku soli. Vložte do vody jikry a mlíčí, stáhněte plamen a povařte 12 minut. Vývar sceďte a přilijte k  vývaru z hlavy. Vnitřnosti dejte stranou.

Připravte si krutonky

Stačí, když si den staré housky nebo rohlíky nakrájíte na malé kostičky, které buďto opečete na sucho v troubě anebo na kapce olivového oleje na pánvičce. Nechte odležet.

Jak na rybí polévku?

  • Nastrouhejte si nahrubo očištěnou mrkev, petržel i celer
  • Nakrájejte najemno cibuli a oloupejte si česnek, který také pokrájejte
  • V hrnci si nechte zpěnit máslo, do kterého pak přidejte nastrouhanou zeleninu
  • Vše orestujte dozlatova, pak přidejte česnek a ještě minutu za stálého míchání restujte
  • Přidejte do směsi mouku a promíchejte
  • Vzniklou zeleninovou jíšku zalijte hotovým rybím vývarem, dobře promíchejte
  • Přiveďte k varu, poté stáhněte oheň, zakryjte pokličkou a vařte 20 minut na malém plameni
  • Těsně před dokončením polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte rybí maso a případně i vnitřnosti
  • Před podáváním nasypejte do talíře krutonky a polévku dozdobte čerstvou petželkou

Náš tip: Vyzkoušejte také recept na rybí polévku s lososem.

Líbil se vám náš recept na rybí polévku? Uvařte si i další skvělé polévky, které můžete podávají jak k obědu, tak k večeři a jistě budou chutnat celé vaší domácnosti. 

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Polévka, Všechny

Pho Bo – Vietnamská hovězí polévka

90 minut 6 porcí
Polévka, Všechny

Čočková polévka s kurkumou

30 minut 3 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept