Rybí polévka je klasika, která by neměla chybět na stole při štědrovečerní večeři. Jak ji udělat správně, aby zachutnala celé rodině? Máme pro vás recept, kterým vás provedeme krok za krokem!
Recept na pravou a poctivou rybí polévku
Uvařit opravdu chutnou rybí polévku je docela kumšt. Ale nebojte, stačí správný postup a pochoutka je na světě. Připravte si na ni rybí hlavu nebo dvě, 250 g jiker a mlíčí, 120 g másla, 50 g hladké mouky, polovinu celeru, 4 mrkve, 2 petržele, hrst čerstvé petrželky, špetku muškátové oříšku, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, sůl a 4 housky nebo rohlíky na krutonky.
Nejprve si připravte rybí vývar
Jak na rybí vývar? Z hlav odstraníte oči a žábry, důkladně pak hlavy opláchněte ve studené vodě, vložte do hrnce a zalijte vodou, aby žádný kus ryby nepřesahoval nad vodu. Přiveďte k varu a během toho naběračkou seberte pěnu, která se vytvoří na hladině. Tu vyhoďte.
Poté stáhněte oheň, vývar osolte, můžete přidat také bobkový list, nové koření a celý pepř. Vařte na mírném plameni asi 30 minut. Poté vývar sceďte, z hlavy oberte maso, to dejte bokem na talířek a zbytek vyhoďte.
Uvařte si jikry a mlíčí
Dejte si vařit 1 litr vody, do které nasypejte lžičku soli. Vložte do vody jikry a mlíčí, stáhněte plamen a povařte 12 minut. Vývar sceďte a přilijte k vývaru z hlavy. Vnitřnosti dejte stranou.
Připravte si krutonky
Stačí, když si den staré housky nebo rohlíky nakrájíte na malé kostičky, které buďto opečete na sucho v troubě anebo na kapce olivového oleje na pánvičce. Nechte odležet.
Jak na rybí polévku?
- Nastrouhejte si nahrubo očištěnou mrkev, petržel i celer
- Nakrájejte najemno cibuli a oloupejte si česnek, který také pokrájejte
- V hrnci si nechte zpěnit máslo, do kterého pak přidejte nastrouhanou zeleninu
- Vše orestujte dozlatova, pak přidejte česnek a ještě minutu za stálého míchání restujte
- Přidejte do směsi mouku a promíchejte
- Vzniklou zeleninovou jíšku zalijte hotovým rybím vývarem, dobře promíchejte
- Přiveďte k varu, poté stáhněte oheň, zakryjte pokličkou a vařte 20 minut na malém plameni
- Těsně před dokončením polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte rybí maso a případně i vnitřnosti
- Před podáváním nasypejte do talíře krutonky a polévku dozdobte čerstvou petželkou
Náš tip: Vyzkoušejte také recept na rybí polévku s lososem.
Líbil se vám náš recept na rybí polévku? Uvařte si i další skvělé polévky, které můžete podávají jak k obědu, tak k večeři a jistě budou chutnat celé vaší domácnosti.