Americké brambory jsou u nás jednou z nejčastějších příloh. Máme pro vás 5 tipů, jak si tuhle klasiku připravit netradičním, zajímavým a chutným způsobem.
Recept na americké brambory
Americké brambory jsou vlastně zdravější variantou hranolek nebo smažených bramborových lupínků. Pečou se totiž v troubě a vůbec na ně nemusíte použít tuk, když nebudete chtít. Stačí trocha soli a bylinek. Záleží ale čistě na vaší chuti. Tady je základní a velmi snadný recept na americké brambory podle nás.
Jaká jídla se hodí k americkým bramborám?
Rozhodně jsou to masové pokrmy, kdy je maso připraveno na přírodní způsob. Skvěle se k nim hodí také vepřová panenka v bylinkové krustě. Také si je můžete dát ke špízům, k zeleninové směsi nebo si k nim zkuste udělat například tofu lečo.
Jak na americké brambory? 5 top způsobů
- Americké brambory s bylinkovým máslem. To uděláte tak, že v misce smícháte 100 g másla, 3 stroužky prolisovaného česneku a čerstvé bylinky, jako je tymián, petrželka, bazalka anebo sušené oregano či rozmarýn. Jakmile brambory vytáhnete z trouby, máslem jím potřete.
- Americké brambory s pikantní chutí. Než dáte brambory do trouby, posypejte je grilovacím kořením a na jemné plátky nakrájenou chilli papričkou. Pro lepší efekt nakrájejte papričky různých barev.
- Pro velké milovníky masových pokrmů zkuste připravit americké brambory v županu. Stačí, když každou čtvrtku bramboru obalíte do plátku slaniny a dáte péct dle klasického receptu.
- A pro milovníky sýrů? Nastrouhejte na jemno 150 gramů tvrdého sýra a než dáte brambory péct, posypejte je právě nastrouhaným sýrem. Přidejte ještě hrstku sušené bazalky a dejte péct.
- Zkuste také smetanový dip. Připravte si kelímek zakysané smetany, přidejte do ní špetku soli, špetku pepře a stroužek nebo dva prolisovaného česneku. Dle chuti také můžete dodat nakrájenou pažitku. Vše dobře promíchejte. Jakmile brambory vyndáte z trouby, polijte je touto směsí.
Už se vám na brambory sbíhají sliny? Pak pro vás máme ještě další dva bramborové recepty, které se skvěle hodí jako rychlá večeře, nebo když nevíte, co k obědu.