Květáková polévka je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Je rychlá, dobrá, hutná a výživná. Stihnete ji do 20 minut a zasytí celou rodinu. Recept je navíc velmi snadný.
Recept na klasickou květákovou polévku
Budete potřebovat:
- 1 květák
- Kořenovou zeleninu: 2 střední petržele a 2 střední mrkve
- 1 cibuli
- 2 litry zeleninového vývaru
- 3 lžíce mouky
- 2 lžíce přepuštěného másla
- Sůl a pepř dle chuti
- Čerstvé bylinky jako libeček, kadeřavou petržel či pažitku
Jak na to?
Recept na květákovou polévku je velmi jednoduchý. Květák rozdělte na jednotlivé růžičky, kořenovou zeleninu oškrábejte a pokrájejte na kostičky. Do hrnce vhoďte kousek másla a zeleninu na něm zprudka osmahněte. Následně ji zalijte zeleninovým vývarem. Pokud nemáte vývar, zalijte vodou a dochuťte zeleninovým bujónem. Směs nechte vařit.
Mezitím si na pánvičce připravte cibulovou jíšku, kterou polévku zahustíte. Na másle osmahněte najemno nakrájenou cibuli, přidejte 2 lžíce mouky a opražte. Jakmile zelenina v hrnci změkne, rozmixujte ji, přidejte jíšku, ještě pár minut povařte a na konec přidejte čerstvé bylinky. Servírujte třeba s čerstvým chlebem.
A pokud jste spíš fanoušci brokolice než květáku, stačí tuto hlavní surovinu vyměnit a připravit si i lahodnou brokolicovou polévku.
5 tipů, jak květákovou polévku vylepšit
- Tím nejklasičtějším vylepšením je rozmíchat do polévky vajíčko a přidat na kousky nakrájené brambory. Také můžete přilít smetanu na vaření, které polévku pořádně zahustí. Pokud máte rádi květák v kombinaci s brambory a vajíčkem, vyzkoušejte také skvělý květákový mozeček.
- Pokud přemýšlíte, jak květákovou polévku okořenit, sáhněte po muškátovém oříšku nebo po drceném kmínu.
- A co si takhle polévku ještě přiostřit? Zkuste přidat chilli papričku, koriandr a špetku kurkumy či skořice. Tím vykouzlíte super zahřívací pokrm, který je na chladné dny jako dělaný. Tímto kořením můžete mimo jiné dochutit i další pokrmy, například čočková polévka s kurkumou je dalším úžasným tipem.
- Pro opravdové fajnšmekry doporučujeme dochutit květákovou polévku nastrouhaným sýrem, jako je parmezán nebo čedar. Ujišťujeme vás, že sýr dodá tomuto pokrmu úplně nový rozměr.
- Aby vás polévka opravdu zasytila, osmahněte si na másle chléb, ze kterého vzniknou skvělé krutonky. Přimíchejte ještě hrst nasucho opraženého špeku nebo slaniny a máte luxusní jídlo, na kterém si pochutná i pořádný chlap.
Máte rádi polévky? Tak vyzkoušejte i další recepty.