Sezónní tipy a triky

Recept na levandulový sirup aneb příprava domácí šťávy

20.06.2020

Levandule je rostlinka, která má kromě krásné vůně i velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Uklidňuje, pomáhá proti nespavosti, léčí migrénu a pomáhá i proti žaludečním, žlučníkovým a jaterním obtížím. Proto je sirup z levandule takovým malým léčivým zázrakem. Jak na něj? 

Recept na levandulový sirup

Na levandulový sirup budete potřebovat asi 50 stonků levandule včetně květů, 2 litry vody, 3 citrony, asi půl kila cukru a dva kousky celé skořice.

Jak na to? 

  1. Nejprve se ujistěte, že na kvítkách nemáte žádné broučky a jiné živočichy
  2. Květy levandule ostříhejte, omyjte a vložte do hrnce
  3. Citrony nakrájete na plátky a přidejte se k levanduli
  4. Zalijte vše vodou a nechte louhovat alespoň 8 hodin
  5. Přidejte cukr a dejte vařit
  6. Jakmile přivedete vodu k varu, stáhněte směs z plotny a ještě horkou ji sceďte
  7. Sceděný sirup nechte vychladit a máte hotovo!

 

Jak levandulový sirup vylepšit?

Během vaření zkuste do hrnce přidat vanilkový lusk, krásně se vám celý sirup rozvoní a bude mít jemné vanilkové aroma i chuť. K němu pak doporučujeme zakousnout třeba domácí levandulové sušenky.

Místo citronu můžete použít i plátky pomeranče anebo citrusy zkombinovat. Zajímavou chuť získáte i přidáním růžového grapefruitu.

Pro ještě silnější blahodárné účinky na vaše zdraví a pro dokonalé osvěžení přidejte do levandulového sirupu pár snítek máty. Klidně až do hotového, než jej budete podávat. Máte hezkou ozdobu a příjemnou letní chuť.

Náš tip: Levandulovým sirupem můžete doladit své oblíbené dezerty, jako je například panna cotta nebo rýžový nákyp.

Recept na domácí ovocné sirupy

Stejně tak, jak snadné je doma připravit levandulový sirup, uděláte i jakýkoli ovocný. Stačí vám k tomu alespoň 1 kilo oblíbených plodů, jako jsou jahody, maliny, meruňky, rybíz, borůvky či cokoli jiného vám chutná nebo máte doma na zahrádce, a půl kila třtinového cukru.

Jak na to?

  1. Ovoce omyjete, pokrájíte, vložíte do hrnce a zalijete asi 150ml vlažné vody
  2. Následně plody rozmačkáte, jako kdybyste dělali bramborovou kaši
  3. Pak dáte hrnec na plotnu a za občasného míchání vaříte na mírném plameni cca 50 minut
  4. Poté ovoce přecedíte přes gázu a do šťávy přimícháte cukr
  5. Ještě chvilku povaříte, aby se cukr rozpustil, a máte hotovo
  6. Sirup pak přelijete do skleněných lahviček, necháte vychladnout a uchováváte v ledničce

 

Co říkáte na domácí sirupy? Jsou snadné, přesto efektní, souhlasíte? Vyzkoušejte i naše další recepty na skvělé home made šťávy!

Svačina, Všechny

Nápoje, co vás nabudí

10 minut 2 porce
Dezert, Všechny

Bezový sirup

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept