Levandule je rostlinka, která má kromě krásné vůně i velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Uklidňuje, pomáhá proti nespavosti, léčí migrénu a pomáhá i proti žaludečním, žlučníkovým a jaterním obtížím. Proto je sirup z levandule takovým malým léčivým zázrakem. Jak na něj?
Recept na levandulový sirup
Na levandulový sirup budete potřebovat asi 50 stonků levandule včetně květů, 2 litry vody, 3 citrony, asi půl kila cukru a dva kousky celé skořice.
Jak na to?
- Nejprve se ujistěte, že na kvítkách nemáte žádné broučky a jiné živočichy
- Květy levandule ostříhejte, omyjte a vložte do hrnce
- Citrony nakrájete na plátky a přidejte se k levanduli
- Zalijte vše vodou a nechte louhovat alespoň 8 hodin
- Přidejte cukr a dejte vařit
- Jakmile přivedete vodu k varu, stáhněte směs z plotny a ještě horkou ji sceďte
- Sceděný sirup nechte vychladit a máte hotovo!
Jak levandulový sirup vylepšit?
Během vaření zkuste do hrnce přidat vanilkový lusk, krásně se vám celý sirup rozvoní a bude mít jemné vanilkové aroma i chuť. K němu pak doporučujeme zakousnout třeba domácí levandulové sušenky.
Místo citronu můžete použít i plátky pomeranče anebo citrusy zkombinovat. Zajímavou chuť získáte i přidáním růžového grapefruitu.
Pro ještě silnější blahodárné účinky na vaše zdraví a pro dokonalé osvěžení přidejte do levandulového sirupu pár snítek máty. Klidně až do hotového, než jej budete podávat. Máte hezkou ozdobu a příjemnou letní chuť.
Náš tip: Levandulovým sirupem můžete doladit své oblíbené dezerty, jako je například panna cotta nebo rýžový nákyp.
Recept na domácí ovocné sirupy
Stejně tak, jak snadné je doma připravit levandulový sirup, uděláte i jakýkoli ovocný. Stačí vám k tomu alespoň 1 kilo oblíbených plodů, jako jsou jahody, maliny, meruňky, rybíz, borůvky či cokoli jiného vám chutná nebo máte doma na zahrádce, a půl kila třtinového cukru.
Jak na to?
- Ovoce omyjete, pokrájíte, vložíte do hrnce a zalijete asi 150ml vlažné vody
- Následně plody rozmačkáte, jako kdybyste dělali bramborovou kaši
- Pak dáte hrnec na plotnu a za občasného míchání vaříte na mírném plameni cca 50 minut
- Poté ovoce přecedíte přes gázu a do šťávy přimícháte cukr
- Ještě chvilku povaříte, aby se cukr rozpustil, a máte hotovo
- Sirup pak přelijete do skleněných lahviček, necháte vychladnout a uchováváte v ledničce
Co říkáte na domácí sirupy? Jsou snadné, přesto efektní, souhlasíte? Vyzkoušejte i naše další recepty na skvělé home made šťávy!