Rizoto je tradiční italský pokrm, kde je základní surovinou rýže. Ta by měla být vždy vařená ve vývaru až do krásné krémové konzistence. Pak záleží už jen na chuti strávníka, jakými dalšími surovinami si rizoto vylepší. Lehké zeleninové k večeři? Anebo pořádné masové k obědu? Tady jsou naše tipy.
Recept na rizoto jako z italské restaurace
Připravte si 2 cibule, 50 g másla, 300 g kulatozrnné rýže, 50 g strouhaného parmazánu, 1 litr zeleninového vývaru, 2 deci bílého vína, hrst čerstvé nasekané bazalky.
Jak na to?
- Do hluboké pánve dejte rozpustit máslo
- Na másle zpěňte cibuli do zlatova
- K cibuli přisypejte propláchnutou rýži a osmahněte ji na 3 minuty
- Rýži následně podlijte bílým vínem
- Počkejte, až se tekutina vsákne a odpaří a pak začněte po naběračkách přilévat do pánve zeleninový vývar
- Postupně rýži míchejte, čekejte, až se tekutina odpaří a opět přilijte vývar
- Tento postup opakujte tak dlouho, dokud rýže nezměkne
- Do hotového rizota přidejte ještě plátek másla na zjemnění a promíchejte
- Na konec zasypejte parmazánem a opět promíchejte
- Před podáváním dozdobte bazalkou
3 tipy, jak rizoto vylepšit
- Na másle si osmahněte hrst oloupaných krevet, které na konec zakápněte citronovou šťávou. Podávejte naservírované přímo na rizotu. Pro ještě lepší chuť navrch nastrouhejte lžičku citronové kůry.
- Zamíchejte do rizota na másle osmahnutou zeleninu, jako je třeba bretaňská směs. Také můžete zkusit přidat na kousky nakrájenou a v troubě předem upečenou dýni, cuketu nebo papriku.
- Namočte si do hrníčku sušené houby a na závěr je vmíchejte do rýže, houbové rizoto je skvělá pochoutka.
Náš tip: Vyzkoušejte také recept na rizoto s kuřecím vývarem. A pokud jste dostali chuť na další italské dobroty, můžete si připravit skvělé boloňské špagety. Pro opravdové milovníky Itálie máme dokonce i recept na těsto na pizzu.
Pokud vás zaujaly naše italské tipy a recepty, jistě vás potěší i následující dva pokrmy, které také voní Itálií!