Šunkofleky jsou rychlá a snadná pochoutka, kterou zvládne opravdu každý. Zapojte do vaření i své děti a připravte společně skvělou a rychlou večeři nebo oběd pro celou rodinu.
Recept na šunkofleky
Připravte si těstoviny – ideálně právě fleky, 250 gramů uzeného masa, 2 vajíčka, 250 ml mléka, 1 cibuli, 100 g nastrouhaného sýra dle chuti a kousek másla. Na dochucení vám bude stačit sůl a pepř a kyselá okurka jako příloha.
Jak na to?
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kousky, následně ji osmahněte na másle v pánvičce. Dejte si vařit těstoviny do osolené vroucí vody a nechte je změknout. Na cibulku v pánvi přihoďte na kousky nakrájené uzené a lehce ho osmahněte.
Teď je čas na smíchání mléka, vajíček, špetky soli a pepře. Promíchejte a přidejte hrst sýra. Následně uvařené těstoviny přendejte do pekáčku, přidejte cibulku s masem a sýr. Promíchejte a vše zalijte směsí z mléka a vajíček. Vršek těstovin posypejte ještě trochou sýra a dejte péct, dokud horní flíčky nezrůžoví. Před podáváním ještě posypejte čerstvou petrželkou. A nezapomeňte na okurku.
Jako bonus pro vás máme ještě další recept na rychlé a snadné šunkofleky s uzeným masem.
Jak na vegetariánské šunkofleky?
Úplně stejně jako v předešlém receptu, ale maso nahradíte sušenými houbami a dvěma hrstmi baby špenátu. Místo mléka můžete také použít smetanu ke šlehání.
Jak šunkofleky ozvláštnit?
Ať už si vyberete masovou anebo vegetariánskou verzi, můžete do každého receptu přidat 150 gramů kysaného zelí. To je jednak velmi zdravé, navíc celý pokrm krásně osvěží.
Další zajímavou variantou je udělat šukofleky po italsku. A to tak, že místo uzeného masa použijete maso mleté. Tento pokrm pak vypadá trošku jako lasagne, jen je o něco snazší na přípravu.
Pokud se vám zalíbily naše těstovinové recepty, máme pro vás ještě další dva. Opět jsou velmi rychlé a hodí se jak na oběd, tak jako skvělá večeře.