Mnoho jedlíků se jistě shodne, že není lepšího nedělního oběda, než když jim na talíři přistane poctivý domácí guláš. A zkušené hospodyňky mají určitě svůj tajný recept, který zaručí právě tu chuť, na kterou jste zvyklí. Vepřový guláš se dá totiž různými způsoby vylepšit a doladit. Tady je několik tipů od nás.
Jak na klasický vepřový guláš?
Nejprve si pojďme říct, jaké jsou hlavní ingredience základního receptu na vepřový guláš. Je to pochopitelně maso, nejlépe vepřová plec. Dostatek cibule, říká se, že by jí mělo být stejné množství jako masa. Pak potřebujete určitě alespoň dva stroužky česneku, dvě lžíce sádla a koření jako červenou papriku, bobkový list, sůl a pepř. Pokud si nevíte s kořením rady, sáhněte po hotové kořenící směsi Knorr Guláš.
Cibuli nakrájejte najemno a orestujte na sádle. Přimíchejte do ní papriku a nechte rozvonět. Následně přidejte maso nakrájené na kostky a zprudka osmahněte. Přidejte sůl a pepř, podlijte horkou vodou a nechte dusit, dokud maso nezměkne. Nakonec přidejte utřený česnek. Pokud se vám zdá guláš moc řídký, přisypejte trošku hladké mouky a dobře promíchejte.
Naše tipy na vylepšení vepřového guláše
- Prvním tipem je určitě volba koření. Místo klasické červené papriky použijte papriku uzenou. Seženete ji v každém obchodě a guláš bude mít hned jiné aroma i chuť.
- Máte rádi pikantní pokrmy? Pak použijte čerstvou chilli papričku nakrájenou na malé kousíčky, kterou přidáte k cibulce a pěkně společně orestujete, aby se vám chutě propojily. Nemáte-li čerstvou papričku, zvolte pytlíkové koření Knorr Chilli mleté.
- Pro pořádné masožrouty doporučujeme kromě vepřového přidat do guláše ještě kousek nakrájeného špeku nebo anglické slaniny. Tu můžete nasucho opražit na pánvičce a celým plátkem pak dozdobit hotový guláš.
- Čerstvé bylinky jsou nedílnou součástí každé kuchyně, zkuste je použít i do guláše, případně při jeho servírování. Pokrájená petrželka, pažitka nebo snítka rozmarýnu budou perfektní.
- Kromě klasické cibule sáhněte také po jarní cibulce. Nakrájejte ji celou – jak bílou, tak zelenou část a guláš jí posypejte. Nejen, že vám takto zachutná, ale bude i skvěle vypadat, když ho donesete na stůl.
- Během dušení masa se klasicky používá na podlévání voda. Zkuste ale trochu černého piva, červeného vína nebo dokonce víno portské.
- Co takhle čočka? A teď nechme klasickou čočku na kyselo stranou, ale sáhněte po té červené a použijte ji na zahuštění guláše.
- Pokud nedáte dopustit na čerstvou zeleninu, zkuste si i do guláše přidat na kousky rozkrájenou červenou papriku a rajčata. Anebo pak vyzkoušejte rovnou recept na katův šleh.
Recept na segedínský guláš
Ano, zelí je přesně ta ingredience, která udělá z klasického vepřového guláše segedín. A proč ho zmiňujeme? Kysané zelí je totiž jednou z nejzdravějších surovin, kterou můžete v kuchyni použít. Obsahuje spoustu vitaminu C, izotiokyanáty, které chrání plíce, játra i tlusté střevo, kyselinu listovou a mnoho minerálů. Pořád si ještě myslíte, že guláš patří do nezdravé kuchyně?
Pokud vás zaujaly naše tipy a vychytávky, určitě vyzkoušejte ještě další dobroty. Protože zdravých receptů není nikdy dost, souhlasíte?