Sezónní tipy a triky

5 důvodů, proč jíst čočku každý den

02.03.2020

Čočka má vysokou nutriční hodnotu, je skvělým zdrojem vitamínů, minerálů, vlákniny a bílkovin, které naše tělo potřebuje a mělo by dostávat každý den. Kromě klasické zelené čočky je k dostání i čočka červená, černá a dalších více než 50 druhů. Jak čočku využít a jaké jsou nejlepší recepty?

Čočka na každý den

Dopřejte si kvalitní vlákninu každý den! Jeden hrnek čočky obsahuje asi 16 gramů vlákniny, přičemž denní doporučená dávka je 30 gramů. A že se bojíte nadýmání? Tak to vás můžeme uklidnit, konzumaci červené čočky tyhle nešvary nedoprovází. Přitom vás zasytí, váš organismus vyživí, a navíc dokonce pomůže zlepšit vaše trávení.

Náš tip: Červená čočka je lehce stravitelná, takže je vhodná i pro malé děti, těhotné ženy nebo pro ty, kdo drží zdravotní nebo redukční dietu. Ideálním pokrmem je čočková polévka.

Červenou čočku netřeba namáčet

Jakýkoliv jiný druh luštěnin je dobré před vařením na několik hodin, ideálně na celou noc namočit do vody. V tomhle je kouzelná právě červená čočka, kterou stačí dát do hrnce s vodou a rovnou ji uvařit. Během 10 minut je měkká a připravená k podání a konzumaci. Ideální tip na rychlý oběd nebo večeři.

Náš tip: Potřebujete zahustit polévku nebo omáčku, ale nechcete používat klasickou jíšku z mouky a másla? Použijte červenou čočku! Přidejte hrst této luštěniny do připravovaného pokrmu cca 15 minut před dokončením. Čočka se rozvaří na kaši a máte zahuštěno.

Čočka na deprese

Čočka mimo jiné obsahuje také vitamíny skupiny B, a hlavně velké množství vitamínu B6, který je známý tím, že zlepšuje náladu a bojuje proti depresím. Takže je to jasné, na depku teď místo čokolády zásadně misku červené čočky. Dalším báječným benefitem čočky je, že se snese s téměř jakýmkoli kořením. Můžete si ji tedy připravit dle chutě každý den jinak a pořád se budou vaše chuťové buňky tetelit blahem.

Už jste vyzkoušeli recept s černou čočkou?

Černá čočka Beluga ne nadarmo připomíná kaviár. Při přípravě ve vodě funguje jako čočka červená, ale tu černou nerozvaříte. Proto je skvělá hlavně od salátů, kde krásně drží tvar a je chutná jak za studena, tak teplá. Snese se s jakoukoli další zeleninou, ať už vařenou nebo čerstvou a funguje výborně i jako příloha k masu. A její zdravotní benefit? Kromě dostatku vlákniny obsahuje nízký glykemický index, takže je vhodná pro všechny, kdo zrovna drží dietu nebo řeší diabetes.

Náš tip: Pokud chcete pokrm, který by obsahoval méně sacharidů, zato více vlákniny, nahraďte hlavní surovinu právě čočkou. Co takhle francouzské brambory, kde nahradíte právě brambory červenou či zelenou čočkou? Vyzkoušejte to, zapečená je stejně dobrá jako vařená.

Čočka jako skvělý pokrm po cvičení

Hořčík, který čočka také bezesporu obsahuje, pozitivně ovlivňuje stažlivost hladkého svalstva, tedy se vám budou po cvičení svaly rychleji regenerovat.  Navíc pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi a zároveň představuje dostatečnou, pomalu se uvolňující zásobu energie. A to je přesně ten důvod, proč je skvělým doplňkem pro toho, kdo pravidelně cvičí a posiluje. Když si po fyzické zátěži dáte porci čočky, neměly by vás druhý den bolet svaly.

Dostali jste chuť na nějaký čočkový pokrm? Vyzkoušejte jeden z našich receptů! Anebo oba, jsou totiž opravdu vynikající. 

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Veganské čočkové kuličky

40 minut 4 porce
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Dhal z červené čočky

55 minut 4 porce

 

 

 

 

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept