Domácí pomazánky jsou úžasnou záležitostí, hlavně takové, které jsou zdravé, ze sezónních surovin, které často míváte stabilně v kuchyni, a ještě ke všemu je zvládnete udělat za několik málo minut. Máme pro vás recepty na řepovou, mrkvovou, avokádovou, sýrovo-česnekovou a vajíčkovou pomazánku.
Řepová pomazánka
Neskutečně rychlá, neskutečně dobrá! Stačí, když vezmete koupenou předvařenou řepu, kterou nastrouháte nahrubo. Přidáte kousek měkkého kozího sýra a jedno balení sýru typu žervé. Osolíte, opepříte a máte hotovo.
Náš tip: Pro vylepšení můžete přidat slunečnicová semínka. Pomazánku podávejte na čerstvém nebo opečeném chlebu. Skvělá bude i na pomazání cuketový placek.
Mrkvová pomazánka
Na začátek si připravte 4 velké mrkve, očistěte je a nastrouhejte najemno. Přidejte balení čerstvého sýra, lžíci majonézy, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte špetkou pepře. Hotovou pomazánku posypejte nasekanou čerstvou pažitkou. K mrkvičce můžete přidat i kousek očištěného kořenu petržele, pomazánka dostane ještě větší šmrnc a bude ještě o trochu zdravější. Anebo přisypejte opražené piniové oříšky.
Náš tip: Pokud jste milovníci mrkve a nestačila by vám jen do pomazánky, máme pro vás parádní recept na mrkvový dort.
Avokádová pomazánka
Máte doma změklé avokádo a nevíte si s ním rady? Připravte si pomazánku, která se nejlépe hodí na opečenou bagetku nebo toustový chléb. Avokádo zbavíte slupky i pecky, rozmačkáte, osolíte, opepříte a zakápnete šťávou z limetky. Přidáte najemno pokrájené rajčátko a půlku červené cibule. Všechno promícháte a doladíte kouskem měkkého kozího sýra.
Náš tip: Jestli máte doma masožravce, který se se zelenou pomazánkou jen tak nespokojí, osmahněte mu k ní dva plátky slaniny. Není to sice žádný zdravý zázrak, ale k téhle pomazánce se hodí báječně.
Sýrovo-česneková pomazánka
Stačí vám vanička polotučného tvarohu, majonéza Hellman’s, 4 stroužky česneku, 100g nastrouhaného tvrdého sýra, koření a bylinky. Kromě pepře a soli použijte sladkou papriku, přidejte pokrájenou pažitku či petrželku a pokud toužíte po nějakém ozvláštnění, přijdete hrst pokrájených vlašských ořechů. Tahle pomazánka je skvělá k čerstvému rohlíku.
Náš tip: Patříte-li do skupiny tvaroháčů, tedy těch, kteří potřebují tvaroh každý den, a ještě ke všemu máte rádi zdravější mlsání, upečte si tvarohovou bábovku podle našeho receptu.
Vajíčková pomazánka
Ani vajíčková pomazánka není nic složitého a máte ji na stole raz dva. Stačí vám na ni 4 natvrdo uvařená vejce, lžíce plnotučné hořčice, 3 lžíce pomazánkového másla, jednu lžíci majonézy, pepř, sůl a pažitka nebo jarní cibulka.
Náš tip: Oloupaná vejce rozpulte podélně, vyndejte z nich žloutky a pomazánku připravte jen z nich. Hotovou ji potom servírujte nandanou do „mističek“ z bílků. Nezapomeňte posypat čerstvou pažitkou.
Zaujaly vás naše pomazánky, ale dostali jste chuť i na jiné dobroty? Tak mrkněte na naše další fresh recepty, které jsou také hotové raz dva a rozhodně si pochutnáte.