Guacamole je vlastně avokádová pomazánka. Lze ji použít na chleba, ale také jako dip k dalším jídlům. Nejvíce se využívá v mexické kuchyni, ale pomalu se dostává i do té naší. Jak udělat skvělé guacamole a jak ho využít? Tady jsou naše recepty a tipy.
Základní recept na avokádové guacamole
Co budete na guacamole potřebovat? Alespoň 3 zralá avokáda, 2 rajčata, 1 červenou cibuli, 3 stroužky česneku, 1 žlutou nebo červenou chilli papričku, hrst čerstvého koriandru a šťávu z poloviny limetky. Také si připravte sůl a špetku pepře na dochucení.
Jak na to?
- Avokáda rozpulte, vyndejte pecku a oloupejte
- Poté je vidličkou rozmačkejte v misce
- Přidejte na jemno nakrájená rajčata, cibuli a papričku
- Přidejte prolisovaný česnek a nasekané lístečky koriandru
- Promíchejte a dochuťte šťávou z limety, solí a pepřem
- Ještě jednou dobře promíchejte a hned podávejte
Náš tip: Sůl zvolte himalájskou nebo mořskou, pepř čerstvý, drcený, čtyřbarevný, aby chutě lépe vynikly.
Jak guacamole podávat?
- Máte-li chuť na pořádnou porci téhle pochoutky, pak doporučujeme konzumovat ho tak, že si do něj budete namáčet kukuřičné tortilky.
- Samozřejmě bude skvělé k zapečeným quesadillám nebo k pravému mexickému burritu či tacos.
- Je libo avokádový chléb? Pak si na sucho opečte plátek tmavého chleba a potřete ho vysokou vrstvou guacamole. Na vrch můžete ještě servírovat na tvrdo uvařené vajíčko nebo ztracené vejce. Pro masožravce orestujte také plátek slaniny nebo špeku, který naaranžujete na chleba.
- Guacamole se hodí i jako dochucovadlo ke grilovanému kousku masa nebo k pečené vepřové panence. Také se hodí k pečené zelenině, třeba k dýni.
- Vyzkoušejte také plněné pochoutky jako občerstvení na párty. Uvařte vajíčka na tvrdo, rozpulte je, vyndejte žloutek a bílky naplňte právě pomazánkou guacamole. Dozdobte čerstvým koriandrem.
Baví vás zajímavé recepty s avokádem? Rádi byste podobnou pochoutkou překvapili na oběd nebo na večeři? Pak pro vás máme další dva skvělé recepty.