Pesto je známá, původně zelená specialita, která pochází z Itálie. Nejčastějším druhem je pesto bazalkové, ale když máte fantazii, můžete ho udělat téměř z jakékoliv bylinky či suroviny. Skvělé je pesto z medvědího česneku, ze sušených rajčat, z koriandru nebo z kopru či pečeného česneku. To pak použijete na těstoviny, na topinku nebo do salátů. Možností je spousta, pojďte se na některé z nich podívat.
Co budete potřebovat na domácí pesto?
Pochopitelně záleží na tom, z jaké suroviny se rozhodnete pesto dělat. My volíme na začátek medvědí česnek, protože je u nás dobře dostupný, není nijak drahý a chuťově ho jen tak něco nedostihne. Co tedy na pesto z medvědího česneku potřebujete? Asi 150g čerstvých listů medvědího česneku, 150ml ořechového nebo olivového oleje, 50g přírodních kešu ořechů, 50g najemno nastrouhaného sýra typu pecorino nebo parmezán, špetku soli, pepře a chilli, pár kapek limetky.
Jak udělat domácí pesto?
Listy medvědího česneku opláchněte ve vodě, nechte okapat a následně je postupně vkládejte do misky. Přidejte špetku hrubozrnné soli a tyčovým mixérem začnete listy rozmělňovat. Přidejte zbylé suroviny a opatrně umixujte hladkou pastu. Pokud se vám zdá moc hustá nebo hutná, přidejte ještě pár lžic oleje. Hotovou směs, tedy pesto, přendejte do sklenice s uzávěrem a uchovávejte v ledničce. Takto vám čerstvé a voňavé vydrží asi týden. V případě, že ho nezpracujte všechno, můžete ho i zamrazit.
Náš tip: Medvědí česnek seženete nejčastěji na farmářských trzích, a to na jaře. Vydat se pro něj můžete ale i sami do lesů. Najdete ho spíše v mokrých částech lužních lesů.
Jak na bazalkové pesto?
Zmínili jsme také bazalkové pesto, je jedním z nejoblíbenějších a používá se hlavně na dochucení těstovin. Připravíte ho velmi podobně jako pesto z medvědího česneku, jen použijete jako hlavní surovinu bazalkové listy a místo kešu doporučujeme piniové oříšky. Tady nezapomeňte přidat i jeden až dva stroužky česneku, pesto se vám tak krásně rozvoní.
Náš tip: Na pestu je krásné to, že si s ním můžete hrát dle vlastní fantazie. Máte raději mandle nebo vlašské ořechy? Použijte je. Voní vám meduňka? Připravte si pesto právě z ní. Milujete rukolu? I ta je na přípravu pesta parádní. A vůbec se nemusíte bát ani kombinací. Co takhle kopr a šalvěj?
Jak pesto nejlépe využít?
Několik tipů jsme již zmínili, ale už jste zkoušeli doladit domácím pestem třeba grilované maso? Grilovací sezona se blíží a díky této vychytávce se z vás stane mistr grilu, vůní i chutí! Už jste ochutnali k pěkně opečenému masíčku mátové pesto? Rukolové se zase výborně hodí třeba na domácí pizzu, z bazalkového uděláte parádní zálivku do salátů anebo ho použijte jako koření do francouzských brambor. Také jím ozvláštníte například recept na plněné žampiony. Špenátové pesto bude chutnat v zapečených nokách, tymiánové zase ke zvěřině. A to třeba i pečené doma v troubě. Petrželkové pesto si pak rozhodně namažte na čerstvou topinku.
Líbily se vám naše tipy na domácí pesto? A co takhle ještě další recepty, které zahrnují zdravé a zelené suroviny? Tady jsou dva parádní!