Chcete-li připravit opravdu skvělou svatomartinskou husu, připravte se na několik hodin pečení. Čekání ale opravdu stojí za to! Jak na to? Poradíme vám.
Recept na svatomartinskou husu
Připravte si pořádnou husu, která váží alespoň 4 – 5 kila. Dále budete potřebovat hrstku kmínu, lžíci soli a horkou vodu na podlití. Pro toho, kdo chce experimentovat, doporučujeme připravit si 2 čerstvá jablka nebo hrst švestek.
Jak na to?
- Husu omyjte, osolte, okmínujte a položte na pekáč prsíčky dolů
- Podlijte husu hrnkem vody
- Přiklopte maso horním dílem pekáče nebo alobalem a dejte péct
- Pečte nejprve na 90 stupňů, a to alespoň 10 hodin
- Poté přidejte troubu na 180 stupňů a pečte ještě další 3 hodiny
- Následně odklopte víko a pečte ještě hodinu
- Husa bude nakonec krásně zlatavá, maso propečené a křehké, kůžička křupavá
Náš tip: Jablíčka nebo švestky rozkrájejte na čtvrtiny a vložte hodinu před dokončením do husy. Pečte společně s masem a poté podávejte na ozdobu.
Jak husu podávat?
Husa je nejlepší s bramborovým knedlíkem či karlovarským knedlíkem. Také se k ní báječně hodí červené zelí připravené na sladko. Můžete do něj přidat i dvě nastrouhaná jablka.
Proč si dopřát husí maso?
Husí maso patří k nejlahodnějším druhům mas. Je charakteristická tmavá barva a vyšší obsah tuku, který se pohybuje okolo 7 %. Dále ale obsahuje skoro třikrát více vitaminu B2 než kuře a skoro dvakrát tolik vitaminu B6. Navíc je kvalitním zdrojem draslíku a fosforu.
Vyzkoušejte i naše další skvělé recepty, které můžete připravit jak k obědu, tak k večeři a po kterých se bude oblizovat celá rodina až za ušima.