Rajčata jsou skvělá v tom, že se dají připravit na spoustu způsobů a vždycky můžete mít jistotu, že nešlápněte vedle. Rajčata se dají jíst syrová v salátech, skvělá jsou sušená, zapečená, grilovaná, vařená, zavařená anebo je klidně můžete zamrazit. My jsme si pro vás připravili několik zajímavých receptů.
Rajčatová omáčka na těstoviny
Děti milují špagety, a když si k nim budou moct s vaší pomocí udělat vlastní rajčatovou omáčku, určitě jim bude oběd nebo večeře chutnat ještě víc. Jak na to? Na pánvi rozehřejete pár kapek olivového oleje a osmahnete na něm červenou, najemno nakrájenou cibuli. K té přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku a najemno nasekanou snítku rozmarýnu. Následně přidejte asi 300g čerstvých nakrájených rajčat, všechno promíchejte, podlijte trochou vody a dvě minuty povařte. Osolte, opepřete a máte hotovo. A koho by tato rajčatová pochoutka nepřesvědčila, může vyzkoušet sýrovou omáčku.
Náš tip č. 1: Pro intenzivnější chuť použijte i dvě lžíce rajčatového pesta. Pro ozvláštnění chuti přidejte do omáčky dvě lžíce pesta z medvědího česneku.
Náš tip č. 2: Místo rozmarýnu použijte bazalku, je méně aromatická a jemnější.
Náš tip č. 3: Připravte si s dětmi domácí kečup a tím polijte hotový pokrm.
Náš tip č. 4: Pokud vám nestačí čistě rajčatová omáčka, přidejte k těstovinám také v troubě sušená rajčata, která si hravě uděláte sami doma.
Jak na domácí sušená rajčata?
I tady vám mohou krásně asistovat vaši malí pomocníci, protože recept na domácí sušená rajčata je snazší, než možná vypadá. Na plech položte arch pečícího papíru a na něj naskládejte napříč rozřezaná čerstvá rajčata. Ta lehce osolte a posypejte sušenou bazalkou nebo oreganem.
Rozpalte si troubu a pečte rajčata na 180 stupňů po dobu 30 minut. Následně ubrouskem vysušte šťávu, kterou rajčata pustila, snižte teplotu trouby na 120 stupňů a znovu pečte asi ještě 60 minut. Takto usušená rajčata nechte vychladnout a nandejte do sklenic, které zalijete olivovým olejem. Dle chuti můžete přidat plátky česneku nebo třeba kousky oliv či kapary.
Plněná rajčata kuskusem zapečená s mozzarelou
Na 4 porce použijte 8 velkých rajčat, těm seřízněte vršek, vnitřek vydlabejte a rozkrájejte. Na troše olivového oleje si osmahněte najemno nakrájenou cibuli a 4 prolisované stroužky česneku. Následně přidejte rajčatovou dužinu a povařte. Mezitím si v misce připravte kuskus tak, jak ho máte nejraději. Přisypejte do něj najemno nakrájenou jarní cibulku rajčatovou směs, všechno promíchejte a směsí naplňte připravená rajčata. Na vrch dejte ještě plátek mozzarely a nechte na 5 minut zapéct v troubě. Dozdobte lístkem čerstvé bazalky a podávejte.
Stejným způsobem můžete připravit i plněné papriky nebo třeba žampiony. A jestli opravdu patříte mezi milovníky hub, vyzkoušejte i náš další recept na plněné žampiony.
Jak ještě využít rajčata?
- Připravte k večeři zdravý šopský salát plný čerstvých rajčátek
- Také můžete jako přílohu zvolit čistě rajčatový salát
- Uvařte si lahodnou rajskou polévku podle našeho receptu
Baví vás recepty s rajčaty? Pak pro vás máme další tipy, kde tuto surovinu využijete. Tady jsou!