Boršč je polévka z červené řepy, která symbolizuje ruskou a ukrajinskou kuchyni. Jak si ji připravit doma, aby chutnala jako od ruské babičky? Máme pro vás recept i několik dalších tipů na vylepšení.
Recept na klasický ruský boršč
Jde o hutnou masovo-zeleninovou polévku, která zasytí na oběd i na večeři. Základem je vývar z morkových kostí a z hovězího nebo vepřového masa spolu se směsí osmažené zeleniny. Ze zeleniny je nejdůležitější právě červená řepa, dále můžete použít brambory, mrkev, petržel, zelí a červenou cibuli.
Určitě nezapomeňte při servírování přidat do talíře lžíci zakysané smetany a hrstičku čerstvé petrželky. Boršč podávejte s čerstvým křupavým chlebem, bagetkou nebo s pirožkami.
Proč si dopřávat boršč pravidelně?
Jak už bylo řečeno, základem je červená řepa. Ta má pro člověka blahodárné účinky na zdraví. Obsahuje vitamíny B1, B2, B9 a E, velmi silný antioxidant. Také v ní najdete minerály, které podporují krvetvorbu, podporují kvalitu vlasů, nehtů a pokožky, detoxikují a přispívají k celkové regeneraci organismu. Řepa působí dobře nejen na naše tělo, ale i na naši psychiku.
Zásady pro opravdu pravý a poctivý boršč
- Typickou chuť pro tento pokrm dělá červená řepa, té musí být v polévce nejvíce
- Pravý boršč obsahuje minimálně dva druhy masa – nejčastěji hovězí a vepřové
- Poctivý boršč nikdy nezahušťujte moukou
- Vývar si vždy připravte zeleninový nebo masový, vyhněte se bujónu
- Boršč se hodí k obědu, večeři i ke svačině a zasytí vás i samotný
Pokud se vám líbil recept na tuhle tradiční ruskou pochoutku, máme pro vás další tipy na husté polévky, které vás zahřejí a zasytí. Vyzkoušejte třeba rybí polévku nebo gulášovou polévku. Anebo další dva recepty.