Rostlinná strava má bezesporu své výhody. Má příznivý vliv na redukci váhy, upravuje cholesterol a reguluje krevní tlak. Mimo jiné nezatěžuje tolik planetu. Pojďte jí nakouknout pod pokličku, třeba vás překvapí, jaké všemožné varianty nabízí.
Co je rostlinný způsob stravování?
Rostlinný způsob stravování znamená jíst více rostlin a rostlinných bílkovin a omezit (nikoliv nutně zcela vysadit) živočišné produkty. Lidé, kteří dodržují rostlinnou stravu, nemusejí nutně nadobro přestat jíst maso nebo pít mléko. Jde o volbu, jak komu co vyhovuje. A o objevování nových alternativ, které si mnozí osvojí a zamilují.
Chytré nahrazování
Máte pocit, že potřebujete k snídani vajíčka, protože nemůžete být bez dávky bílkovin? Zkuste si udělat avokádový chleba posypaný sezamovým semínkem nebo kaši z quinoy. Ta jako jedna z mála rostlinných surovin poskytuje kompletní spektrum esenciálních aminokyselin a můžete ji servírovat na sladký i na slaný způsob.
Rostlinné mléko každému dle chuti
Rýžové, mandlové, sójové, kokosové, ovesné nebo třeba oříškové mléko – to jsou všechno rostlinné alternativy, které chutnají skvěle a v kuchyni s nimi můžete kouzlit. Klidně jedno z nich použijte při pečení buchty, další si dejte do kávy, s jiným připravte chia puding nebo ovesnou kaši.
Tofu v hlavní roli
Tofu je vlastně vysrážený sójový sýr. Jde o čistě rostlinnou pochoutku, kterou si můžete připravit na sto různých způsobů a vždycky jím můžete být znovu a znovu překvapeni. U téhle suroviny jde především o správné dochucení vaším oblíbeným kořením. Pak s ním nakládáte tak, jak se vám zamane – vaříte ho, smažíte ho, grilujete ho, klidně si ho nastrouhejte do placiček nebo nakrájejte syrové do zeleninového salátu.
Luštěniny nikdy neomrzí
Kromě sóji jsou skvělou rostlinnou alternativou luštěniny jako čočka, fazole nebo cizrna. Dají se z nich dělat totiž skvělé dobroty, jako je třeba cizrnový falafel, fazolový burger nebo cizrnové placičky. Jakoukoli luštěninu stačí jen uvařit, rozmixovat, smíchat s bylinkami, případně jinou zeleninou, jako je cuketa, červená řepa nebo květák, dochutit kořením a třeba upéct v troubě nebo na pánvi či na grilu.
Nemaso, které chutná i voní
A co když se rozhodnete pro rostlinnou stravu čistě z etického či ekologického hlediska, ale nemůžete zahnat chuť na maso a chybí vám pravá masová vůně? Pak je dobré se dobře rozhlédnout, jaké jsou možnosti a vybrat si opravdu kvalitní potraviny, jako jsou třeba výrobky The Vegetarian Butcher, které vznikají smícháním sóji, pšenice, bylinek a koření. Chuť a vůně masa se vám z pokrmu nevytratí a zároveň jste šetrní k přírodě i sami k sobě. Rostlinně tak připravíte třeba burger, nugetky , nebo „klobásky“. To zní fér, co myslíte?
The Vegetarian Butcher je nově na českém trhu k dipozici v síti prodejen Albert, nebo na Rohlík.cz.