Pelmeně jsou národním jídlem Ruska, ale i sousedních zemí. Jde o jakési masové knedlíčky, přesněji taštičky z těsta, které jsou plněné masem a uvařené ve vodě. Pojďte si je s námi připravit, máme pro vás jednoduchý recept.
Co se skrývá za původem pelmeně
Pelmeně převzali Rusové od Udmurtů, uralského národa, se kterým se potýkali už od 12. století. Ruský název vznikl jako zkomolenina udmurtského výrazu peľnjaň, což znamená „chléb ve tvaru ucha“. Dříve se tento pokrm vaříval ve velkém, zamrazoval se a lidé si ho brali na daleké cesty, protože dlouho vydržel.
Recepty na pelmeně
Pelmeně se připravují v mnoha zemích a pokaždé trošku jinak. V Mongolsku se například dělají v páře, asijských zemí se smaží a namáčejí do sójové omáčky. Dokonce existuje i sladká varianta.
Jak si uvařit domácí pelmeně?
Klasický recept na pelmeně obsahuje mleté maso (buď kuřecí a nebo směs hovězího a vepřového), takže i my vám dáme recept na pelmeně s náplní z mletého masa. Recept nepotřebuje mnoho ingrediencí a je až překvapivě dobrý. Chce to jen trošku šikovnosti a trpělivosti.
Náš tip: Až budete pelmeně podávat, přidejte do každého talíře jako ozdobu lžíci zakysané smetany a dozdobte ji čerstvou pažitkou nebo petrželkou. Smetana pokrm krásně osvěží.
Recept na smažené pelmeně
Recept na pelmeně jsme vám již ukazovali. V páře připravené pelměně poté stačí jen osmažit. Smažte je na hlubší pánvi s rozpáleným olejem z obou stran do zlatova. Poté je posypete solí a kořením, pelmeně budou krásně křupavé.
Recept na vegetariánské pelmeně
Na těsto si připravte 400 g polohrubé mouky, 200 g baby špenátu, 2 vejce, 3 lžíce olivového oleje, špetku soli, vodu (asi 1 deci, dle potřeby) a máslo na osmažení.
Na náplň budete potřebovat 200 g ricotty, 100 g sýru feta nebo balkánského sýru, 100 g sušených rajčat, 1 stroužek česneku, nasekanou čerstvou bazalku, sůl a pepř.
Jak na to?
- Nejprve si spařte špenát a vymačkejte z něj přebytečnou vodu
- Ze špenátu a zbytku surovin si smícháním připravte těsto
- Vypracované těsto dejte asi na hodinu do ledničky
- Sušená rajčata vyndejte z oleje a nakrájejte nadrobno
- Poté rajčata smíchejte se sýrem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou
- Dle chuti přidejte sůl a pepř
- Vyndejte těsto z ledničky a postupně ho vyválejte na velmi tenké plátky
- Vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 centimetrů
- Doprostřed kolečka dejte lžicí náplně, zabalte těsto jako do měšce a přimáčkněte okraje k sobě
- Hotové šátečky vařte ve vodě, dokud nevyplavou
- Uvařené je na pánvi a na másle osmahněte
- Na talíři můžete pelmeně přelít máslem nebo smetanou a podávat
S čím můžete pelmeně podávat?
V Rusku se pelmeně podávají se zakysanou smetanou a pažitkou, případně s hořčicí nebo křenem. Skvělé jsou také s koprem nebo s osmaženou cibulkou. Doporučujeme je také přelít rajčatovou nebo špenátovo-smetanovou omáčkou, zaspat koriandrem nebo jinými oblíbenými bylinkami.
Líbily se vám naše recepty a hledáte další netradiční pochoutky k obědu či k večeři? Máme pro vás další dva skvělé tipy na zdravé recepty.