Jak na to

Recept na domácí pelmeně s mletým masem i bez masa

29.03.2021

Pelmeně jsou národním jídlem Ruska, ale i sousedních zemí. Jde o jakési masové knedlíčky, přesněji taštičky z těsta, které jsou plněné masem a uvařené ve vodě. Pojďte si je s námi připravit, máme pro vás jednoduchý recept. 

Co se skrývá za původem pelmeně

Pelmeně převzali Rusové od Udmurtů, uralského národa, se kterým se potýkali už od 12. století. Ruský název vznikl jako zkomolenina udmurtského výrazu peľnjaň, což znamená „chléb ve tvaru ucha“. Dříve se tento pokrm vaříval ve velkém, zamrazoval se a lidé si ho brali na daleké cesty, protože dlouho vydržel.

Recepty na pelmeně

Pelmeně se připravují v mnoha zemích a pokaždé trošku jinak. V Mongolsku se například dělají v páře, asijských zemí se smaží a namáčejí do sójové omáčky. Dokonce existuje i sladká varianta.

Jak si uvařit domácí pelmeně?

Klasický recept na pelmeně obsahuje mleté maso (buď kuřecí a nebo směs hovězího a vepřového), takže i my vám dáme recept na pelmeně s náplní z mletého masa. Recept nepotřebuje mnoho ingrediencí a je až překvapivě dobrý. Chce to jen trošku šikovnosti a trpělivosti.

Náš tip: Až budete pelmeně podávat, přidejte do každého talíře jako ozdobu lžíci zakysané smetany a dozdobte ji čerstvou pažitkou nebo petrželkou. Smetana pokrm krásně osvěží.

Recept na smažené pelmeně

Recept na pelmeně jsme vám již ukazovali. V páře připravené pelměně poté stačí jen osmažit. Smažte je na hlubší pánvi s rozpáleným olejem z obou stran do zlatova. Poté je posypete solí a kořením, pelmeně budou krásně křupavé.

Recept na vegetariánské pelmeně

Na těsto si připravte 400 g polohrubé mouky, 200 g baby špenátu, 2 vejce, 3 lžíce olivového oleje, špetku soli, vodu (asi 1 deci, dle potřeby) a máslo na osmažení.

Na náplň budete potřebovat 200 g ricotty, 100 g sýru feta nebo balkánského sýru, 100 g sušených rajčat, 1 stroužek česneku, nasekanou čerstvou bazalku, sůl a pepř.

Jak na to? 

  1. Nejprve si spařte špenát a vymačkejte z něj přebytečnou vodu
  2. Ze špenátu a zbytku surovin si smícháním připravte těsto
  3. Vypracované těsto dejte asi na hodinu do ledničky
  4. Sušená rajčata vyndejte z oleje a nakrájejte nadrobno
  5. Poté rajčata smíchejte se sýrem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou
  6. Dle chuti přidejte sůl a pepř
  7. Vyndejte těsto z ledničky a postupně ho vyválejte na velmi tenké plátky
  8. Vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 centimetrů
  9. Doprostřed kolečka dejte lžicí náplně, zabalte těsto jako do měšce a přimáčkněte okraje k sobě
  10. Hotové šátečky vařte ve vodě, dokud nevyplavou
  11. Uvařené je na pánvi a na másle osmahněte
  12. Na talíři můžete pelmeně přelít máslem nebo smetanou a podávat

S čím můžete pelmeně podávat?

V Rusku se pelmeně podávají se zakysanou smetanou a pažitkou, případně s hořčicí nebo křenem. Skvělé jsou také s koprem nebo s osmaženou cibulkou. Doporučujeme je také přelít rajčatovou nebo špenátovo-smetanovou omáčkou, zaspat koriandrem nebo jinými oblíbenými bylinkami.

 

Líbily se vám naše recepty a hledáte další netradiční pochoutky k obědu či k večeři? Máme pro vás další dva skvělé tipy na zdravé recepty. 

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Slaný dort s ricottovo-chřestovou náplní

50 minut 4 porce
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Chřestové rizoto s quinoou

35 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept