Pelmeně jsou národním jídlem Ruska, ale i sousedních zemí. Jde o jakési masové knedlíčky, přesněji taštičky z těsta, které jsou plněné masem a uvařené ve vodě. Pojďte si je s námi připravit, máme pro vás jednoduchý recept.
Recept na domácí pelmeně
Klasický recept na pelmeně obsahuje mleté maso, takže i my vám dáme recept na pelmeně s náplní z mletého masa. Recept je velmi snadný, nepotřebuje mnoho ingrediencí a je až překvapivě dobrý.
Náš tip: Až budete pelmeně podávat, přidejte do každého talíře jako ozdobu lžíci zakysané smetany a dozdobte ji čerstvou pažitkou nebo petrželkou. Smetana pokrm krásně osvěží.
Recept na bezmasé pelmeně
Na těsto si připravte 400 g polohrubé mouky, 200 g baby špenátu, 2 vejce, 3 lžíce olivového oleje, špetku soli, vodu (asi 1 deci, dle potřeby) a máslo na osmažení.
Na náplň budete potřebovat 200 g ricotty, 100 g sýru feta nebo balkánského sýru, 100 g sušených rajčat, 1 stroužek česneku, nasekanou čerstvou bazalku, sůl a pepř.
Jak na to?
- Nejprve si spařte špenát a vymačkejte z něj přebytečnou vodu.
- Ze špenátu a zbytku surovin si smícháním připravte těsto
- Vypracované těsto dejte asi na hodinu do ledničky
- Sušená rajčata vyndejte z oleje a nakrájejte nadrobno
- Poté rajčata smíchejte se sýrem, prolisovaným česnekem a nasekanou bazalkou
- Dle chuti přidejte sůl a pepř
- Vyndejte těsto z ledničky a postupně ho vyválejte na velmi tenké plátky
- Vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 6 centimetrů
- Doprostřed kolečka dejte lžicí náplně, zabalte těsto jako do měšce a přimáčkněte okraje k sobě
- Hotové šátečky vařte ve vodě, dokud nevyplavou
- Uvařené je na pánvi a na másle osmahněte
- Na talíři můžete pelmeně přelít máslem nebo smetanou a podávat
Líbily se vám naše recepty a hledáte další netradiční pochoutky k obědu či k večeři? Máme pro vás další dva skvělé tipy na zdravé recepty.