Sezónní tipy a triky

Recept na hruškový koláč a vychytávky, jak využít hrušky

21.07.2020

Jak na jemný, nadýchaný a lahodný hruškový koláč? Připravili jsme si pro vás speciální a super snadný recept, kterým zazáříte. Navíc pro vás máme 5 dalších tipů, jak využít v kuchyni hrušky. Hrušky totiž čistí krev, střeva a pomáhají s trávicími obtížemi. Také vás nadopují minerály, jako je sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a pomohou vyloučit těžké kovy a jedovaté látky z těla.

Recept na nadýchaný hruškový koláč

Co budete potřebovat? Připravte si 3 měkké velké hrušky, 3 vajíčka, 150g krupicového cukru, 150g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetku soli, špetku jedlé sody, 100g rozpuštěného másla a moučkový cukr na posypání.

Jak na to? 

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů
  2. Utřete vajíčka s cukrem a následně smíchejte s moukou smíchanou s práškem do pečiva
  3. Přidejte máslo a vytvořte hladké těsto
  4. Těsto vlijte do dortové formy a poklaďte na něj hrušky nakrájené na tenké plátky
  5. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut
  6. Hotový koláč nechte vychladnout na kuchyňské lince, následně ho posypejte moučkovým cukrem a podávejte

Náš tip: Skvělý bude tento koláč s čerstvě našlehanou šlehačkou nebo se zakysanou smetanou.

Dalších 5 tipů, jak si vychutnat hrušky

Hrušková ovesná kaše

Připravte si sladkou snídani. Rozkrájejte jednu hrušku na malé kostičky a povařte je na 3 minuty ve vodě spolu se skořicí, hřebíčkem a badyánem. Následně rozmíchejte 3 hrsti ovesných vloček v ohřátém mandlovém mléce. Přidejte 2 lžíce strouhaného kokosu a promíchejte. Poté přisypejte uvařenou hrušku, posypejte lžící krájených mandlí a můžete podávat.

Játrová paštika s hruškami

Vyzkoušejte luxusní játrovou paštiku s hruškami. Připravte si 500g kuřecích jater, očistěte je, pokrájejte na kousky a osmahněte je na másle a orestované cibulce. Následně přilijte 100ml vody a vařte tak dlouho, dokud játra nezměknou. Poté přendejte játra do misky, přilijte smetanu ke šlehání, deci portského vína, špetku soli, špetku pepře a vše rozmixujte dohladka. Připravte si formičku, do které chcete paštiku vlít a vyložte ji hruškami rozkrájenými na tenké plátky, které posypete mletou skořicí. Vlijte paštiku a dejte ztuhnout přes noc do lednice. Před podáváním dozdobte snítkou tymiánu.

Hruškový francouzský quiche

Pochutnejte si na skvělém francouzském quichi. Připravte si kulatou formu a vytvarujte do ni listové těsto. Na pánvi rozpusťte dvě lžíce másla a na něm osmahněte jednu velkou cibuli a dvě hrušky nakrájené na plátky. Následně přilijte kelímek smetany ke šlehání, přidejte rozdrobenou nivu (asi 100g) a promíchejte. Směs vlijte do těstem vyložené formy, zalijte rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě na cca 45 minut na 170 stupňů.

Pomazánka s hruškami a ořechy

Hrušky obecně velmi dobře ladí se sýrem a ořechy. Proto vyzkoušejte jako rychlou večeři třeba skvělé jednohubky. Recept na nivovou pomazánku s hruškou a ořechy najdete na našem webu.

Recept na zdravý hruškový koláč

Na závěr pro vás máme ještě jeden tip na výborný a zdravý recept na hruškový koláč. Tentokrát z rýžové a špaldové mouky. Případně vyzkoušejte osvěžující rybízový koláč.

Pokud stále nemáte dost, máme pro vás hned dva další sladké a rychlé recepty! Jistě zachutnají vám i celé vaší rodině.  

Dezert, Všechny

Rebarborový koláč

120 minut 8 porcí
Dezert, Všechny

Krtkův dort bez mouky

60 minut

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept