Jak na jemný, nadýchaný a lahodný hruškový koláč? Připravili jsme si pro vás speciální a super snadný recept, kterým zazáříte. Navíc pro vás máme 5 dalších tipů, jak využít v kuchyni hrušky. Hrušky totiž čistí krev, střeva a pomáhají s trávicími obtížemi. Také vás nadopují minerály, jako je sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a pomohou vyloučit těžké kovy a jedovaté látky z těla.
Recept na nadýchaný hruškový koláč
Co budete potřebovat? Připravte si 3 měkké velké hrušky, 3 vajíčka, 150g krupicového cukru, 150g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetku soli, špetku jedlé sody, 100g rozpuštěného másla a moučkový cukr na posypání.
Jak na to?
- Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů
- Utřete vajíčka s cukrem a následně smíchejte s moukou smíchanou s práškem do pečiva
- Přidejte máslo a vytvořte hladké těsto
- Těsto vlijte do dortové formy a poklaďte na něj hrušky nakrájené na tenké plátky
- Dejte do trouby a pečte asi 30 minut
- Hotový koláč nechte vychladnout na kuchyňské lince, následně ho posypejte moučkovým cukrem a podávejte
Náš tip: Skvělý bude tento koláč s čerstvě našlehanou šlehačkou nebo se zakysanou smetanou.
Dalších 5 tipů, jak si vychutnat hrušky
Hrušková ovesná kaše
Připravte si sladkou snídani. Rozkrájejte jednu hrušku na malé kostičky a povařte je na 3 minuty ve vodě spolu se skořicí, hřebíčkem a badyánem. Následně rozmíchejte 3 hrsti ovesných vloček v ohřátém mandlovém mléce. Přidejte 2 lžíce strouhaného kokosu a promíchejte. Poté přisypejte uvařenou hrušku, posypejte lžící krájených mandlí a můžete podávat.
Játrová paštika s hruškami
Vyzkoušejte luxusní játrovou paštiku s hruškami. Připravte si 500g kuřecích jater, očistěte je, pokrájejte na kousky a osmahněte je na másle a orestované cibulce. Následně přilijte 100ml vody a vařte tak dlouho, dokud játra nezměknou. Poté přendejte játra do misky, přilijte smetanu ke šlehání, deci portského vína, špetku soli, špetku pepře a vše rozmixujte dohladka. Připravte si formičku, do které chcete paštiku vlít a vyložte ji hruškami rozkrájenými na tenké plátky, které posypete mletou skořicí. Vlijte paštiku a dejte ztuhnout přes noc do lednice. Před podáváním dozdobte snítkou tymiánu.
Hruškový francouzský quiche
Pochutnejte si na skvělém francouzském quichi. Připravte si kulatou formu a vytvarujte do ni listové těsto. Na pánvi rozpusťte dvě lžíce másla a na něm osmahněte jednu velkou cibuli a dvě hrušky nakrájené na plátky. Následně přilijte kelímek smetany ke šlehání, přidejte rozdrobenou nivu (asi 100g) a promíchejte. Směs vlijte do těstem vyložené formy, zalijte rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě na cca 45 minut na 170 stupňů.
Pomazánka s hruškami a ořechy
Hrušky obecně velmi dobře ladí se sýrem a ořechy. Proto vyzkoušejte jako rychlou večeři třeba skvělé jednohubky. Recept na nivovou pomazánku s hruškou a ořechy najdete na našem webu.
Recept na zdravý hruškový koláč
Na závěr pro vás máme ještě jeden tip na výborný a zdravý recept na hruškový koláč. Tentokrát z rýžové a špaldové mouky. Případně vyzkoušejte osvěžující rybízový koláč.
Pokud stále nemáte dost, máme pro vás hned dva další sladké a rychlé recepty! Jistě zachutnají vám i celé vaší rodině.