Když nastane situace, že nevíte, co honem rychle k večeři, sáhněte po čočce. Jde o zdravou, levnou surovinu, která se dá dokonale upravit, že zachutná celé rodině. Nevěříte? Tak se podívejte na naše následující recepty.
Proč čočka?
Čočka obsahuje rostlinné bílkoviny a je bohatým zdrojem vlákniny a železa, proto je také velmi prospěšná pro naše zdraví. Díky bílkovinám dochází k regeneraci organismu a vláknina zase snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Čočka nám navíc zajistí dostatek postupně uvolňující se energie, přestože je nízkokalorická. I proto není problém dát si ji k večeři. Pokud navíc zvolíte čočku červenou nebo černou, nemusíte se vůbec bát nadýmání.
Čočka na kyselo nebo čočkové karbanátky?
Čočka na kyselo se připravuje ze zelené čočky, která je u nás historicky asi nejznámější. Tento recept je snadný, rychlý a vděčný. Stejně tak jako čočková polévka. Ale máme pro vás ještě jeden tip. Vyzkoušejte třeba čočkové karbanátky.
Jak na to? Čočku propláchnete, dáte do hrnce, osolíte a necháte vařit do změknutí. Na pánvičce si orestujete cibulku, na ní slaninu, přidáte prolisovaný česnek a případně na kousíčky pokrájené uzené maso. Osmahnutou směs smícháte s hotovou čočkou, přidáte vajíčko, pepř a sůl a vytvoříte celistvou hmotu. Z té potom tvarujete placičky, které smažíte na pánvi na oleji.
Zapečená červená čočka
Červená čočka má tu výhodu, že je uvařená doslova během minuty. Můžete ji pak přiložit k masu, tofu nebo zeleninové směsi. Velmi oblíbená je čočka na indický způsob. Příprava je snadná, a když zvolíte správné koření, budete rázem za mistra kuchyně.
Ale co takhle čočku zapéct? Na pánvičce si necháte zpěnit cibulku na másle a na té pak orestujete na plátky nakrájené žampiony, rajčata, mrkev, řapíkatý celer a hrst baby špenátu. Dle chuti můžete suroviny zaměnit – skvělá jsou i sušená rajčata, kukuřice, cuketa… Jakmile bude zelenina měkká, smícháte ji s čočkou, dáte do zapékací mísy, pokladete ji na kolečka nakrájenou mozzarelou a dáte ještě na pár minut do trouby zapéct. A dobrota je na světě. Pokud by v tomto pokrmu někomu chybělo maso, doporučujeme podávat s pikantní klobáskou.
Recepty na saláty z černé čočky
Černá čočka je nejlepší do salátů. A proto vyzkoušejte právě zeleninový salát, kdy použijete základ jako na šopský salát, do kterého na konec přidáte konzervu tuňáka ve vlastní šťávě a vše doladíte vařeným vajíčkem.
Dalším skvělým tipem, jak ozvláštnit salát z černé čočky, je použít místo jakékoli zálivky pesto z medvědího česneku. Pak přidáte sušená rajčata, kozí sýr a uvařenou dýni hokkaido. Uvidíte, jak si pochutnáte.
Jste-li milovníci hub, jistě vám neunikl recept na plněné žampiony. Co takhle si tentokrát žampíky naplnit právě černou čočkou? V kombinaci se sýrem feta vytvoříte skvělou přílohu k plátku masa anebo netradiční jednohubky, kterými jistě potěšíte nečekanou návštěvu.
A protože dobrých receptů z čočky není nikdy dost, přidáváme ještě další dva. Rozhodně vyzkoušejte, určitě zachutnají celé vaší rodině.