Základem boloňských špaget je pochopitelně boloňská omáčka, která je založená na mase a je typická pro italské město Bologna. Nejčastěji si ji vychutnáte právě se špagetami nebo v dalším oblíbeném pokrmu jménem lasagne. Jak si boloňské špagety připravit doma, aby chutnaly jako z italské restaurace? Poradíme vám!
Recept na boloňské špagety
Máme pro vás základní recept na rychlé a skvělé boloňské špagety. Tento recept si ale můžete upravit dle svých chutí a nebo podle toho, jaké ingredience doma máte.
Co byste měli vědět o přípravě boloňských špaget?
- Mleté maso by mělo být hovězí, případně zvolte mix hovězího a vepřového v poměru 1:1.
- Pokud doma nemáte červené víno, můžete použít i víno bílé.
- Do boloňské omáčky můžete použít kromě mrkve a řapíkatého celeru také čerstvá rajčata, případně červenou papriku, pokud máte rádi.
- Jestli jste zastáncem pořádné masité chuti, doporučujeme na cibulce v základu osmahnout i 100 g na kostičky nakrájené pancetty.
- Pro dochucení můžete použít provensálské koření nebo špetku muškátového oříšku.
- Špagety vařte vždy al dente, tedy na skus. To znamená, že by měly zůstat lehce tvrdší, aby vždy při jídle maličko křupaly.
Pokud máte rádi italskou kuchyni, vyzkoušejte i naše další recepty, třeba na rizoto nebo si doma hravě připravte těsto na pizzu. Italská kuchyně je celkem těžká a hutná, dopřávejte si proto tyto pokrmy spíš k obědu nebo jako brzkou večeři.
A jestli mezi vaše oblíbená jídla patří opravdu hlavně boloňské špagety, máme pro vás další dva recepty. Věříme, že vám zachutnají stejně jako nám!