Muffiny jsou jednou z nejoblíbenějších sladkostí moderní doby. Dalo by se říct, že nahradily klasické dorty. Jejich příprava je snadnější, doba pečení kratší, ale dá se na nich naprosto dokonale vyřádit. Nabízí se i mnoho zdravých variant, u kterých se možná budete oblizovat ještě víc než u máslových a krémových dortů. No a děti? Ty muffinky naprosto zbožňují a s těmihle vám jistě i rády pomohou.
Banánovo-čokoládové muffiny na sladké sny
Banán je dokonalá ingredience, která lze využít na přípravu snad čehokoli sladkého. Navíc krásně pojí, takže ho můžete použít místo mouky a vody. A jak s banány pracovat při přípravě muffinů? Vezměte asi 4 kusy zralých banánů a vidličkou je rozmačkejte v misce. Přidejte trochu mandlového mléka, dvě lžíce holandského kakaa, prášek do pečiva, trochu skořice nebo perníkového koření, pokud chcete, tak dvě lžíce cukru, skvěle ale místo něj poslouží třeba čekankový nebo domácí bezový sirup. Všechno promíchejte a těsto dolaďte třeba pokrájenými vlašskými ořechy, rozinkami či brusinkami, malinami nebo na kousíčky nakrájenou 80% čokoládou. Následně naplňte formičky a pečte asi 50 minut na 160 stupňů. Tahle pochoutka bude vyhovovat hlavně těm, kdo má rád ne příliš sladké, ale za to pěkně vláčné dezerty.
Proč zrovna banán? Protože snižuje hladinu cholesterolu, takže mlsáte zdravě. Posiluje imunitu, působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku, odvodňuje, čímž pomáhá redukovat váhu, a konečně také uklidňuje nervy a blahodárně působí na zdravý spánek. Takže jeden dva muffinky dětem k Večerníčku, co myslíte?
Borůvkové muffiny, které se rozplývají na jazyku
Borůvky přinášejí ten benefit, že v každém jídle chutnají dobře, a i když je přidáte do sladkého moučníku, přesto si uchovají svou funkci čistit a detoxikovat organismus. Navíc třeba v muffinech moc dobře vypadají. A skvěle pak chutnají v těstě ze špaldové nebo pohankové mouky. Stačí vám jí 250 gramů, k tomu hrst mražených nebo čerstvých borůvek, dvě vajíčka, 250ml mléka, 2 lžičky prášku do pečiva a jeden vanilkový cukr. S tím, že borůvky přidávejte až do hotového těsta. Pečte na 180 stupňů asi 25 minut.
Jaké další zdravotní benefity mají borůvky? Především mají hodně vitamínu C a železa, posilují obranyschopnost, zbavují tělo škodlivých látek a regulují vysoký krevní tlak. Další pozitivum je, že obsahují velmi málo kalorií. Kromě toho, že se vám muffiny s borůvkami budou rozplývat na jazyku, mohly by vám ho také pěkně nabarvit na fialovo. To bude bavit zejména vaše děti.
Jablkové muffiny s ovesnými vločkami a tvarohem
Jablíčka jsou oblíbená surovina, kterou má v kuchyni snad každý. Ve spojení s tvarohem a ovesnými vločkami vykouzlí zdravou a vydatnou pochoutku, kterou si zamiluje celá rodina. Jak na to? Nastrouhejte si asi 3 jablka, přidejte vaničku polotučného tvarohu a hrst ovesných vloček. Ty můžete nejprve nechat změknout v troše mléka. Všechno promíchejte, přidejte vajíčko, 100g špaldové mouky, prášek do pečiva, lžičku skořice, 2 lžíce medu a hrst rozinek. Pečte na 180 stupňů asi 35 minut.
Náš tip: Po nastrouhání jablíček pevnou směs vymačkejte, zůstane vám čistá jablečná šťáva, kterou můžete naservírovat dětem do kelímku jako 100% jablečný mošt. Je sladký, dobrý a velmi zdravý. A jestli milujete tvaroh, jistě se vám bude líbit recept na tvarohovou bábovku nebo Míša řezy!
Zaujaly vás naše muffiny? A co takhle zkusit je i ve slané variantě? Anebo byste si raději dali třeba veganský burger? Není problém, mrkněte na naše další recepty!