Vepřové plátky na houbách je klasika, zvlášť, když se vám podaří nasbírat pravé hříbky nebo jakékoli jiné houby. Jak ale udělat pokrm tak, aby se maso sypalo na jazyku a ještě k tomu jste cítili příjemné houbové aroma? Máme pro vás pár tipů!
Recept na vepřové na houbách
Budete potřebovat asi 800 gramů vepřového masa, nejlépe pečeně, může být ale i kýta nebo kotleta. Potom si připravte dvě hrsti čerstvých hub, ideálně pravé hříbky. Předvařte si alespoň 300ml masového vývaru a připravte si 1 cibuli, 2 lžíce oleje, 1 lžíci másla, špetku soli, pepře a kmínu.
Jak na to?
- Maso nakrájejte na asi centimetrové plátky, naklepejte, osolte a opepřete
- Na pánvi rozehřejte olej a maso na něm z obou stran zprudka osmahněte
- Opečené plátky odložte stranou a na pánev dejte máslo
- Na másle orestujte cibuli, pak přidejte na kousky nakrájené houby
- Osolte je, přidejte kmín a restujte dozlatova
- Následně houby zalijte vývarem a přidejte orestované plátky masa
- Vařte na mírném plameni asi 60 minut, dokud maso úplně nezměkne
- Podávejte s vařenou rýží
Naše tipy na vylepšení
- Spolu s houbami můžete nechat osmahnout i kousky slaninky, pokrm bude skvěle šťavnatý.
- Nechce se vám dělat vývar? Použijte vodu s kostku masoxu.
- Zdá se vám omáčka moc řídká? Zkuste ji zahustit lžcí pohankové mouky. Jídlo nezmění chuť a nebudete zbytečně pracovat s lepkem.
- Nestačí vám jako koření pouze kmín? Tak použijte 2 lžičky uzené mleté papriky.
- Je libo nahradit rýži? Vepřové na houbách bude fajn i s jinou přílohou, mohou to být třeba pečené brambory.
Pokud jste milovníci hub, tak by vám určitě neměly uniknout naše další recepty s houbami. Podívejte se třeba na následující dva. Přejeme dobrou chuť!