Snídaně by se neměla podceňovat, nejen, že vám dodá potřebnou energii a živiny na celý den, ale také vám může pomoci psychicky. Krásně připravené suroviny, které hezky naservírujete, potěší vaše oko a pohladí vás po duši. Pojďte si tedy zpříjemnit vstávání.
SLaná snídaně nebo sladká snídaně, to je skoro jako sofiina volba. Mezi nejoblíbenější sladké snídaně patří určitě lívance, ale také třeba čím dál tím víc oblíbený french toast či domácí koláče, buchty nebo řezy. Mezi oblíbené slané snídaně patří určitě anglická snídaně, můžete si ale jistě vybrat i zdravé slané snídaně, jako je třeba avokádový toast, frittata se zeleninou nebo míchaná vajíčka s tofu. Máme pro vás i další recepty na zdravé slané snídaně.
Vajíčka aneb základ každé slané snídaně
Dříve byla každá hospodyňka na vajíčka velmi opatrná, panoval totiž všeobecný omyl, že vejce nejsou zdravá, protože zvyšují cholesterol. Jak ale dnes už víme, sníst jedno nebo dvě vajíčka denně je naprosto v pořádku. Tato porce vám dodá spoustu kvalitních bílkovin, vitaminů, minerálů a dalších velice prospěšných mikroživin.
Ať už si vajíčka dáte míchaná, na hniličko, uděláte si omeletu anebo volské oko, vždy jej dochuťte solí a pepřem. Kdo má rád pikantní záležitosti, může přidat chilli koření nebo čerstvé papričky. A jestli jsou všechny tyhle způsoby na přípravu snídaně u vás doma už ohrané, zkuste frittatu.
Recept na pravou italskou frittatu
Úplně jednoduše. Vezmete veškeré suroviny, na které máte chuť (rajčátka, žampiony, cuketu, špenát, papriku, kukuřici, jarní cibulku, uzeného lososa…) , nakrájíte je na malé kousky a osmahnete zprudka na cibuli rozžhavené na oleji. Pánev pak zalijete rozšlehanými vajíčky a dáte směs zapéct do trouby, dokud nezezlátne. Potom necháte chvíli odstát a máte dokonalou frittatu.
Kouzelné avokádo do každé kuchyně
Avokádo na talíři nejen dobře vypadá, ale je skvělou ingrediencí pro pořádnou snídani. Obsahuje totiž na 20 vitamínů a minerálů, dostatek vlákniny a ty správné tuky, zároveň ale málo sacharidů.
Avokádo můžete servírovat hned několika způsoby. Skvělá je pomazánka, kdy použijete rozmačkanou dužinu, kterou smícháte s kozím sýrem, sušenými či čerstvými rajčaty a čerstvou nebo karamelizovanou červenou cibulí. Hotovou směs můžete namazat na chleba, ale také třeba na zeleninové placky. Natřená na květákové placičky bude tahle pochoutka dokonalá.
Pokud chcete moderní snídani, opečte si plátek chleba, potřete ho cizrnovým nebo řepovým hummusem a na něj nakrájejte polovinu avokáda na plátky. Ty popepřete a posypejte sezamem. Anebo zkuste zapečené avokádo s vajíčkem, které vyklepnete do vydlabané poloviny tohoto zeleného zázraku a dokořeníte solí, pepřem, chilli a bylinkami dle chuti.
Lehká polévka, která zahřeje i zasytí
Polévky nemusíte být jen předskokanem hlavního jídla k obědu, jsou skvělé i jako snídaně, protože zahřejí tělo, což je podle čínské medicíny to nejlepší, co můžete po ránu udělat. Navíc vás opravdu zasytí a nakopnou na celé dlouhé dopoledne. Nicméně stačí vám spíš lehčí varianty, zapomeňte po ránu na mastnou zelnici. Skvělá ale bude květáková polévka, pórková polévka nebo velmi populární čočková polévka.
Anebo zksute jednoduchou dýňovku. Stačí pokrájet dýni Hokkaido na malé kousky, spolu s ní také mrkev a zázvor, vše vložíte do hrnce s vodou a vaříte cca 15 minut. Po změknutí odlijte asi ¾ vody a ve zbytku vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte trochu kokosového mléka, přidejte sůl, pepř a chilli koření a promíchejte. Při servírování dozdobte dýňovými semínky, dýňovým olejem a čerstvým koriandrem.
Zaujalo vás naše snídaňové menu? Pak pro vás máme ještě další dva recepty jako bonus.