Jak si chránit zdraví a udržet si pevnou imunitu? Stačí zvolit ty správné potraviny – superpotraviny, které dodají vašemu tělu dostatek vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek. Které to jsou? Poradíme vám.
Citrusové plody
Mezi citrusové plody neboli citrusy patří citrony, pomeranče, mandarinky, grep, limetka, pomeranče či pomelo. Každý z nich má velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Tím hlavním je posílení naší imunity, a to díky vysokému obsahu vitamínu C. Citrusy jsou nadopovány i prospěšnými minerály, jako je hořčík, draslík nebo další rostlinné látky, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky. Závěr je tedy jasný, díky pravidelné konzumaci citrusů by si mělo naše tělo hravě poradit s jakýmikoli bacily a viry.
Batáty
Batáty, jinak také sladké brambory, zajišťují dostatek vitamínu A, jehož nedostatek oslabuje imunitu a může zhoršovat respirační obtíže. Takže šup na stůl s pěkně opečenými batáty, které jsou opravdu lahodné a dají se připravit na nespočet způsobů. Skvělé je například batátovo-dýňové pyré, batátové hranolky pečené v troubě anebo zkuste třeba recept na francouzské brambory, kde použijete právě batáty. Díky těmto pokrmům pomůžete předejít infekčním onemocněním, a to se vyplatí, co říkáte?
Brokolice
Nebojte se zařadit do svého jídelníčku také brokolici. A nabídněte ji i dětem. Že jim samotná, tepelně upravená nechutná? Tak vyzkoušejte náš recept na brokolicovou polévku, po které se bude oblizovat celá rodina. A jestli se ptáte proč zrovna brokolice, tak odpověď je jednoduchá. Obsahuje dostatek vitamínu A i C, které, jak už víme, nejvíce posilují imunitu. Navíc je nabitá karotenoidy, takže pomáhá v prevenci plicního onemocnění.
Zelí
Ať už si připravíte zelí červené, bílé, nebo pekingské, nikdy nešlápnete vedle. Každá hlávka totiž obsahuje glutamin, zdroj posílení imunitního. Mimo jiné také minerály jako draslík, železo, vápník či zinek, kyselinu listovou. Kysané zelí pak navíc obsahuje ještě spoustu vitamínu C, a to víc než zelí čerstvé. Proto doporučujeme jíst právě to kysané, ve kterém navíc najdete izotiokyanáty, které chrání plíce, játra i tlusté střevo. A jestli se vám do něj nechce jen tak, připravte si třeba skvělý segedínský guláš.
Cibule a česnek
Když se přenesete přes možná ne úplně příjemný pach těchto potravin, zjistíte, jaké bohatství se v nich ukrývá.
Cibule rovněž obsahuje naše oblíbené céčko, také má antioxidační účinky, navíc v ní najdete i spoustu minerálů jako železo, zinek, sodík, vápník, hořčík, draslík a další. Kromě toho, že utužuje imunitu, posiluje také srdce. Nejlepší je jíst ji syrovou. Pokud si ale netroufnete na samotné cibulové plátky, nakrájejte si ji třeba k další zelenině. Takový šopský salát, to by mohla být ideální pochoutka, co říkáte?
Česnek vám zajistí antiparazitární účinky, dodá vitamín A a C, selen, vápník a jód. Působí vlastně jako přírodní antibiotikum a v kombinaci s medem také jako dokonalý pomocník na mírnění projevů chřipky.
A pokud si po veškeré té cibuli a česneku chcete spravit chuť, vyzkoušejte náš báječný barevný recept na sezónní dobroty.