Jak předcházet nachlazení a nemocem? Ideálně posilováním imunity, neboli obranyschopnosti těla, které se díky tomu snadněji a rychleji popere s kdejakými viry a bacily. Imunitu můžete posílit otužováním, sportováním, doplňky stravy… ale nejsnazším řešením je konzumovat super zdravé potraviny. Jak tedy podpořit obranyschopnost přírodním způsobem?
Dejte si zázvor, kořen zdraví
Zázvor patří mezi jedno z nejzdravějších koření na celém světě. Jeho chuť i vůně je sice velmi aromatická, silná až palčivá, takže nemusí být u všech oblíben, ale jeho pozitivní působení na naše zdraví, zvláště pak na imunitu, je úžasné. Zázvor má zahřívací, antibakteriální i protizánětlivé účinky, takže se hodí při nachlazení, ale i jako prevence – pomáhá tak zvaně vypálit bacily. Navíc má silnou antioxidační schopnost, takže zbavuje tělo škodlivých látek.
Náš tip: Připravte si z nastrouhaného, asi 3 cm dlouhého kořene zázvoru čaj, který si oslaďte medem a přidejte do něj plátek citronu. Stejně tak můžete tuhle superpotravinu použít i do svého oblíbeného smoothie. Večer si k televizi dejte místo bramborových lupínků sušené plátky zázvoru a nebojte se ho použít i jako koření třeba do indické nebo asijské kuchyně. Nakládaný zázvor je pak skvělý jako příloha k takovým pokrmům, jako jsou třeba francouzské brambory.
Zařaďte rakytník do svého jídelníčku
Rakytník řešetlákový je známý svými léčebnými, hojivými i preventivními účinky. Má vysoký obsah vitamínu C (obsahuje ho dokonce až 10x víc než pomeranč) a D, čímž zvyšuje odolnost organismu. Nejcennější, co z rakytníku můžete získat, je olej. Běžnější je ale rakytníkový sirup, který můžete podávat smíchaný s vodou nebo čajem. V kombinaci s medem bude chutnat jistě i dětem.
Náš tip: Udělejte si domácí rakytníkový džem. Jak na to? Stačí uvařit kilo rakytníkových plodů, propasírovat skrz sítko či gázu, znovu dát vařit a během toho přimíchávat asi půl kila cukru. Jakmile se cukr rozpustí a směs vám zhoustne, vařte ještě pár minut za stálého míchání. Následně přendejte směs do skleniček a sterilizujte je asi 20 minut v zavařovacím hrnci. Máte hotovo!
Rukola do každého salátu
Ano, i rukola podporuje imunitu. Ale nejen to, je bohatá i na mnohé minerály, vlákninu, bílkoviny a omega 3 kyseliny. Působí protizánětlivě, protivirově a čistí naše játra, ledviny, krev i celý organismus. Nejvíce poslouží samozřejmě v syrovém stavu, takže ji doporučujeme přidat třeba do šopského salátu nebo do čerstvého smoothie. Můžete jí ale ozvláštnit i květákovou polévku, která tak chytne krásnou fresh zelenou barvu a lehce oříškovou chuť. Pokud chcete rukolu spíš vařenou, připojte ji do receptu na květákové placičky. Rukola a květák si spolu opravdu dobře rozumí.
Náš tip: Připravte si rukolové pesto. Je to snadné, stačí rozmixovat 100g rukoly s 25g lískových ořechů, 25g oloupaných mandlí s olivovým olejem, dvěma stroužky česneku a kouskem nastrouhaného parmazánu. Nejlépe pak chutná k těstovinám.
Zajímá vás, jakými dalšími potravinami posílit imunitu? Patří mezi ně třeba zelí. Vyzkoušejte naše recepty i z něj!