Houbová omáčka je skvělým podzimním pokrmem, který se hodí jak k obědu, tak k večeři. Recept na ni je snadný, rychlý a my vám poradíme, jak ho ještě vylepšit.
Recept na houbovou omáčku
Na houbovou omáčku budete potřebovat asi 350 g čerstvých hub, nejlepší jsou hříbky. Také můžete použít houby sušené, jen je nezapomeňte hodinu před vařením namočit do vody. Dále si připravte 30 g másla, 3 lžíce hladké mouky, jednu velkou cibuli, 250 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý bílý pepř, trochu octa, trochu oleje a mletý kmín.
Jak na to?
- V kastrůlku rozehřejte máslo a zaprašte ho moukou
- Míchejte, dokud nevznikne zlatavá jíška a zalijte půllitrem vody
- V dalším hrnci rozpalte olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova
- Přidete houby nakrájené na kousky a koření
- Nechte 10 minut dusit a pak přidejte základ jíšky
- Vařte na mírném ohni asi 15 minut, pak přidejte smetanu
- Vše důkladně promíchejte a máte hotovo
Jak houbovou omáčku ozvláštnit?
Pro lehce nakyslejší chuť můžete použít 100 ml smetany ke šlehání a namixovt ji se 100 ml zakysané smetany. Jako přílohu si dopřejte bramborové noky. Omáčku dozdobte čerstvou petrželkou.
Vyzkoušejte také recept na houbovou omáčku z hlívy ústřičné.
Připravte si také super rychlou houbovou omáčku s hovězím masem. Jak na to? Rozehřejte si máslo, osmahněte na něm nakrájené houby, přidejte půl lžičky mletého kmínu, zalijte hovězím vývarem (500 ml), přidejte smetanu, jíšku a promíchejte. Na závěr dochuťte solí a octem. Podávejte s karlovarským knedlíkem nebo bramborovým knedlíkem a plátkem vařeného hovězího masa.
Náš supertip: Přidejte do omáčky ještě lžíci kurkumy a máte skvělou houbovku s orientální chutí.
Pokud vás zaujaly naše recepty na houbovou omáčku, vyzkoušejte i další pochoutky s houbami. Máme pro vás dva super tipy.