Cuketa se v českých kuchyních hojně objevila v 80. letech. Důvodem k jejímu rychlému rozšíření bylo snadné a rychlé pěstování, celoroční dostupnost a především univerzální užití v kuchyni, a to na spoustu způsobů. V neposlední řadě jde o velmi zdravou surovinu.
Recepty z cukety připravíte jako předkrm, hlavní jídlo i dezert. Cuketu lze grilovat, plnit a zapékat, udělat z ní polévku nebo ji použít jako přílohu. My jsme si pro vás připravili oblíbené pokrmy z cukety z každé kategorie, které hravě zvládnete a můžete je servírovat jak na oběd, tak k večeři anebo i k snídani či jako zdravou svačinku.
Recept na zdravou cuketovou polévku s křupavými krutonky
Už jste měli cuketovou polévku? Podává se za tepla i za studena a je opravdu skvělá! Přesvědčte se sami.
Ingredience
- 1 velká cuketa
- 1 střední cibule
- půl litru zeleninového vývaru
- 3 stroužky česneku
- 200 gramů sýru feta
- lžíce másla
- lžíce olivového oleje
- sůl, pepř a muškátový oříšek na dochucení
- plátek den starého celozrnného chleba
Postup přípravy
- V hrnci smíchejte máslo a olej a rozehřejte je
- Přidejte najemno nakrájenou cibuli s utřeným česnekem a osmahněte
- Cuketu nakrájejte na kolečka, přidejte do hrnce a opékejte asi 10 minut
- Poté zalijte zeleninovým vývarem a nechte vařit do změknutí cukety
- Následně vše rozmixujte tyčovým mixérem
- Osolte a opepřete a přidejte muškátový oříšek dle chuti
- Na pánvi nasucho opečte chléb a nakrájejte ho na malé kostičky
- Polévku servírujte teplou či studenou, do každého talíře dejte hrstičku feta sýru a krutonů
- Můžete dozdobit čerstvou bazalkou
Recept na zapečenou cuketu pro masožravce i vegetariány
Ingredience
- 1 velká cuketa
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 g mletého vepřového masa
- 100 g sýru chedar
- 1 rajčatový protlak
- 1 červená paprika
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř a mleté chilli
Postup přípravy
- Cuketu omyjte, rozpulte podélně a vydlabejte dužinu
- Dužinu pokrájejte a dejte stranou
- Na pánvi na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a utřený česnek
- Přidejte mleté maso, promíchejte a osmažte
- Přidejte rajčatový protlak, nadrobno nakrájenou červenou papriku i cuketovou dužinu
- Vše dobře promíchejte a poduste asi 5 minut
- Dochuťte kořením a hotovou směsí naplňte vydlabané cukety
- Maso v cuketě posypejte nastrouhaným sýrem a dejte na cca 30 minut zapéct do trouby na 180 stupňů
- Cuketu podáváme samotnou nebo s opečeným bramborem
TIP: Podívejte se také na vegetariánský recept na zapečenou cuketu se sýrem.
Recept na luxusní a vláčné cuketové brownies
Vyzkoušejte recept na cuketové brownies, které se vám bude rozplývat na jazyku.
Ingredience
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 1 hrnek špaldové mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 4 lžíce holandského kakaa
- 1 vajíčko
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 tabulka hořké čokolády
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- špetka chilli
Postup přípravy
- V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, sodu, skořici a chilli
- Přidejte nastrouhanou cuketu, vajíčko, nasekané ořechy a nasekanou čokoládu
- Všechno důkladně promíchejte a nalijte na plech nebo do zapékací mísy vymazané máslem
- Pečte na 180 stupňů cca 60 minut
TIP: Vyzkoušejte také náš recept na skvělý cuketový perník, výborný dezert ke kávě nebo ráno na snídani.
Jak na grilovanou cuketu? Tady jsou top tipy!
Grilovanou cuketu podávejte jako přílohu k masu, k sýrům anebo jen tak samotnou.
Ingredience
- 1 větší cuketa
- olivový olej
- sůl, pepř a 3 stroužky česneku
- snítku rozmarýnu a hrst tymiánu
Postup přípravy
- Cuketu nakrájejte na kolečka, vložte do misky a zakapejte olivovým olejem
- Přidejte prolisovaný česnek, sůl i pepř a vše dobře promíchejte
- Přidejte ještě tymián, rozmarýn si nechte bokem, tím ošlehejte cuketu až ve chvíli, kdy bude na grilu
- Cuketu grilujte 5 minut z každé strany a můžete podávat
TIP: Vyzkoušejte také recept na zeleninové lečo s cuketou, kdy zeleninu nejprve ogrilujte.
Recept na cuketové špagety, které se hodí jako příloha i hlavní chod
Cuketové špagety jsou trendy pokrm, který můžete podávat jako samostatný chod anebo jako přílohu k masu nebo rybě.
Ingredience
- 1 cuketa
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 hrst čerstvé bazalky
- 1 hrst parmazánu
- 3 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
- Speciální škrabkou „naškrábejte“ cuketu na tenké špagetky
- Na pánvi rozpalte olej a nechte na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli
- Česnek oloupejte a prolisujte, přidejte ho k cibuli
- Poté přidejte cuketové špagety, promíchejte a na mírném plameni nechte změknout
- Na konec posypejte špagety parmazánem a dozdobte čerstvou bazalkou
TIP: Takto hotové cuketové špagety podávejte jako přílohu. Pokud je chcete jíst jako hlavní jídlo, přidejte do nich rajčatové pesto, grilovanou zeleninu, orestované masové nudličky nebo smetanu a houby.
Cuketové bramboráky neboli cukeťáky
Klasické bramboráky zná asi každý, co je ale zkusit trochu ozvláštnit a připravit si cuketové bramboráky?
Ingredience
- 250 g cukety
- 250 g brambor
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- sůl, pepř a majoránka
- olej na smažení
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a společně s cuketou nastrouhejte na hrubém struhadle
- Vymačkejte z nich vodu a přidejte sůl, pepř, majoránku a utřený česnek
- Na pánvi rozpalte olej, tvořte libovolně velké placičky a smažte z obou stran do zlatova
- Hotové cukeťáky můžete podávat jako přílohu nebo jíst samotné
Pokud se vám líbily naše pokrmy z cukety, máme pro vás ještě další dva recepty na jídla z cukety, které vám určitě zachutnají. Pořád ještě přemýšlíte, co z cukety? 🙂