Pečená kachna, to je skoro jako kouzelné zaříkávadlo. Na tuhle pohoutku totiž utáhnete každého masožravce. Jak to ale udělat, aby byla kachýnka křehká, kůžička křupavá a vaši strávníci ji chtěli k obědu, k večeři a nejlépe pořád dokola? Poradíme vám snadný recept i další vychytávky.
Recept na pečenou kachnu
Budete potřebovat pouze jednu celou kachnu, ideální je o váze 1, 5 – 1, 8 kila. Potom si připravte tři lžíce celého kmínu a trošku soli na případné dochucení.
Kachnu nejrpve pořádně očistěte, omyjte a osušte. Poté ji jemně posolte – zvenku i zevnitř, zvenku ještě posypte kmínem a dejte na pekáč. Předehřejte si troubu na 180 stupňů a pak kachnu vložte dovnitř. Kachnu pečte dozlatova.
Hledáte-li další recept na pečenou kachnu nebo na kachní čtvrtky, tady je.
Jak dlouho se peče kachna?
Nejlepší je nechat ji v troubě v přiklopeném pekáči alespoň 4 – 5 hodin na 180 stupňů. Následně odklopte horní víko pekáče a během dalších 30 minut dodělejte křupavou kůžičku.
Náš tip: Ještě před vložením do trouby propíchejte vidličkou tučnější místa. Pokud vám kachna pouští hodně sádla, odeberte ho lžící nebo naběračkou z pekáče.
Pečená kachna s nádivkou
Kachna je skvělá sama o sobě, ale povedenou nádivkou si ještě o trošku víc šplhnete. Jak na nádivku?
Na malé kousky pokrájejte asi 8 starších housek nebo rohlíků a dejte je do mísy. Zalijte je asi 150 ml mléka, přidejte hrst nasekané petržele nebo kopřiv (nebo obojího), vklepněte 3 žloutky a všechno promíchejte. Na pánvičce si zpěňte cibuli a na ní osmahněte 100 – 150 g uzeného masa nebo slaniny na kostičky, pak přidejte ke směsi z pečiva.
V misce bokem si vyšlehejte bílky se špetkou soli do hutného sněhu a ten opatrně vmíchejte do směsi. Přidejte dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek a máte hotovo. Nádivkou pak naplňte vnitřek kachny, špejlí kachnu „uzavřete“ a dejte péct dle instrukcí výše.
Jak podávat pečenou kachnu?
Kachna je nejlepší s bramborovými knedlíky, podává se ale také s karlovarským knedlíkem. K tomu se skvěle hodí červené nebo bílé zelí.
Jestli jste milovníky pečené kachny, mohly by vás nadnout i naše další dva recepty na pořádně masitá jídla. Vyzkoušejte!