Jak na to

Recept na perfektní lasagne jako z italské restaurace

24.09.2020

Lasagne přesně pojmenovávají italské široké těstoviny. My pod tímto pojmem známe celý pokrm, který je lahodný, voňavý, sytý a potěší jak dospělé tak děti. Podáváme k obědu nebo k večeři a díky našemu receptu se u vás po lasagních jen zapráší. 

Recept na lasagne s mletým masem krok za krokem

Co budete potřebovat?  V první řadě 500 g mletého masa, ideálně mix hovězího a vepřového, jedno balení těstovinových lasagní, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 1 konzervu drcených rajčat, 150 g tvrdého sýru, trošku olivového oleje, pepř, sůl a oregano na dochucení, případně čerstvou bazalku na dozdobení.

Dále si připravte ingredience na bešamel. Budete potřebovat 60 g másla, 250 ml 12% smetany na vaření, 250 ml vody, 4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.

Jak na to? 

  1. Oloupejte cibuli i česnek
  2. Na pánvi rozehřejte olej a na něm cibuli s česnekem osmahněte
  3. Přidejte maso s zprudka osmahněte, osolte, opepřete a dobře promíchejte
  4. Přidejte rajčata a nechte vše asi 10 minut podusit
  5. Mezitím si připravte bešamelovou omáčku tak, že rozpustíte máslo, přidáte mouku a za stálého míchání smažíte
  6. Pak přidejte smetanu a vodu a stále míchejte až do zhoustnutí
  7. Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem
  8. Připravte si zapékací mísu, kterou vymažte máslem
  9. Na dno poklaďte vrstvu těstovin, pak přidejte vrstvu masa a to zalijte bešamelem
  10. Postup opakujte, dokud vám nedojdou ingredience
  11. Na závěr vše posypejte sýrem
  12. Vložte do trouby a pečte na 180 stupňů asi 35 minut
  13. Následně dozdobte lístky čerstvé bazalky
  14. Skvělý pokrm k obědu či k večeři je hotový!

 

Jak lasagne ještě vylepšit?

  • Zkuste k mletému masu přidat kromě konzervovaných rajčat také 2 velká čerstvá rajčata a jednu červenou kapii, vše nakrájené na malé kousky. Přidejte také snítku čerstvého tymiánu.
  • Jestli zrovna nemáte chuť na mleté hovězí či vepřové, použijte do lasagní kuřecí maso nakrájené na kousky. To osmahnete na oleji a na cibulce a smícháte s rajčatovým protlakem a drcenými rajčaty. Nezapomeňte na koření. Ostatní postup je stejný jako u klasických lasagní.
  • A pokud máte doma vegetariána anebo si jen chcete odpočinout od masa, vyzkoušejte zeleninové lasagne. Stačí, když mezi těstoviny budete pokládat plátky lilku, cukety nebo listový špenát. Také neváhejte přidat rajčata na kolečka a na ně dát ještě mozzarelu. Všechno skvěle doladí čerstvá bazalka.
  • Můžete vyzkoušet také veganskou verzi lasagní – třeba tyhle lasagne s veganským mletým „Magic Mince“ a mrkvovým bešamelem.

Jste-li milovníky lasagní a dalších těstovin alespoň tak velcí jako my, pak jistě oceníte další zajímavé recepty na podobné pochoutky! 

Hlavní jídlo, Oběd, Večeře, Všechny

Skvělé vegetariánské lasagne aneb jde to i bez masa

45 minut 4 porce
Oběd, Polévka, Večeře, Všechny

Italská polévka ala lasagne

30 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept