Lasagne přesně pojmenovávají italské široké těstoviny. My pod tímto pojmem známe celý pokrm, který je lahodný, voňavý, sytý a potěší jak dospělé tak děti. Podáváme k obědu nebo k večeři a díky našemu receptu se u vás po lasagních jen zapráší.
Recept na lasagne s mletým masem krok za krokem
Co budete potřebovat? V první řadě 500 g mletého masa, ideálně mix hovězího a vepřového, jedno balení těstovinových lasagní, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 1 konzervu drcených rajčat, 150 g tvrdého sýru, trošku olivového oleje, pepř, sůl a oregano na dochucení, případně čerstvou bazalku na dozdobení.
Dále si připravte ingredience na bešamel. Budete potřebovat 60 g másla, 250 ml 12% smetany na vaření, 250 ml vody, 4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
Jak na to?
- Oloupejte cibuli i česnek
- Na pánvi rozehřejte olej a na něm cibuli s česnekem osmahněte
- Přidejte maso s zprudka osmahněte, osolte, opepřete a dobře promíchejte
- Přidejte rajčata a nechte vše asi 10 minut podusit
- Mezitím si připravte bešamelovou omáčku tak, že rozpustíte máslo, přidáte mouku a za stálého míchání smažíte
- Pak přidejte smetanu a vodu a stále míchejte až do zhoustnutí
- Dochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem
- Připravte si zapékací mísu, kterou vymažte máslem
- Na dno poklaďte vrstvu těstovin, pak přidejte vrstvu masa a to zalijte bešamelem
- Postup opakujte, dokud vám nedojdou ingredience
- Na závěr vše posypejte sýrem
- Vložte do trouby a pečte na 180 stupňů asi 35 minut
- Následně dozdobte lístky čerstvé bazalky
- Skvělý pokrm k obědu či k večeři je hotový!
Jak lasagne ještě vylepšit?
- Zkuste k mletému masu přidat kromě konzervovaných rajčat také 2 velká čerstvá rajčata a jednu červenou kapii, vše nakrájené na malé kousky. Přidejte také snítku čerstvého tymiánu.
- Jestli zrovna nemáte chuť na mleté hovězí či vepřové, použijte do lasagní kuřecí maso nakrájené na kousky. To osmahnete na oleji a na cibulce a smícháte s rajčatovým protlakem a drcenými rajčaty. Nezapomeňte na koření. Ostatní postup je stejný jako u klasických lasagní.
- A pokud máte doma vegetariána anebo si jen chcete odpočinout od masa, vyzkoušejte zeleninové lasagne. Stačí, když mezi těstoviny budete pokládat plátky lilku, cukety nebo listový špenát. Také neváhejte přidat rajčata na kolečka a na ně dát ještě mozzarelu. Všechno skvěle doladí čerstvá bazalka.
- Můžete vyzkoušet také veganskou verzi lasagní – třeba tyhle lasagne s veganským mletým „Magic Mince“ a mrkvovým bešamelem.
Jste-li milovníky lasagní a dalších těstovin alespoň tak velcí jako my, pak jistě oceníte další zajímavé recepty na podobné pochoutky!