Polévka je grunt, říkávaly naše babičky. A nikdo jim to nikdy nevymlouval. Problém je v tom, že při představě, že v dnešní době trávíme „za plotnou“ tolik času jako kdysi naše babičky, většině naskakuje kopřivka. A proto jsme si pro vás připravili recepty na rychlé polévky, které zvládnete připravit do 20 minut. Paráda, že?
Veganská dýňová polévka
Co budete potřebovat?
- 1 dýni Hokkaido
- 2 větší mrkve
- 4 centimetry zázvoru
- 1 chilli papričku
- 200ml kokosového mléka
- 1 lžíce dýňového oleje
- 2 lžíce dýňových semínek
- Sůl, pepř, chilli
Jak na to?
Dýni rozkrojíte, vydlabete, vnitřek vyhodíte a zbytek nakrájíte na asi centimetrové kousky. Hokkaido je skvělá v tom, že se nemusí loupat, i slupku rozvaříte do úplného změknutí. Mrkev a zázvor oškrábejte, pokrájejte a všechny suroviny vložte do hrnce s vodou. Dejte vařit asi na 15 minut. Po změknutí odlijte asi ¾ vody a ve zbytku vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte kokosové mléko, přidejte koření a promíchejte. Při servírování dozdobte talíř dýňovými semínky, dýňovým olejem a chilli papričkou.
Náš tip: Takto máte dokonalou veganskou pochoutku! Pokud netrváte na takové variantě, přidejte do polévky ještě lžíci zakysané smetany. A jestli chcete mít extra zahřívací polévku, přisypejte do ní ještě lžičku skořice. Ta totiž nejen zahřívá, ale také pomáhá k lepšímu trávení, dezinfikuje, bojuje proti nadýmání, a navíc působí jako afrodiziakum.
Špenátová polévka se slaninovým chipsem
Co budete potřebovat?
- 1 balení mraženého listového špenátu, případně asi 500g čerstvého
- 1 smetanu na vaření
- 2 lžíce hladké mouky
- 5 stroužků česneku
- Koření dle chuti
Jak na to?
Do hrnce vložíme mražený či čerstvý špenát, vylisovaný česnek, to zalijeme litrem vody a dáme vařit. Jakmile voda začne bublat, ztlumíme teplotu a vaříme ještě asi 10 minut. Následně přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně a dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem a voilá, špenátová polévka je hotová.
Náš tip: Skvělým vylepšení je, když si do hrnce pokrájíte asi 100g špeku, který osmahnete a teprve v něm pak vaříte špenátové listy. Vezměte ještě na plátky nakrájenou anglickou slaninu, osmahněte ji na pánvi do křupava a dozdobte jí hotovou polévku. Okamžitě tak získáte úplně novou chuť. Pro milovníky masa ideální.
Indická květáková polévka s koriandrem
Co budete potřebovat?
- 1 květák
- 40 gramů másla
- 1 cibuli
- 1 červenou chilli papričku
- 2 stroužky česneku
- 2 brambory
- Zeleninový bujón
- 400ml kokosového mléka
- Koření dle chuti, my doporučujeme chilli, zázvor, římský kmín, kari, koriandr mletý i čerstvý
Jak na to?
Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek, zasypejte kořením a nechte dvě minuty orestovat. Přidejte květák rozkrájený na jednotlivé růžičky, na kousky nakrájené brambory a zalijte litrem vody, do které přihoďte zeleninový bujón. Vařte cca 15 minut a následně všechno důkladně rozmixujte do hladké směsi. Tu pak zalijte kokosovým mlékem a znovu promixujte. Máte hotovo!
Náš tip: Při servírování doporučujeme polévku dozdobit snítkou čerstvého koriandru a chilli papričkou pokrájenou na úzká kolečka. Polévka by měla mít žlutou barvu, těmito ingrediencemi talíř krásně rozsvítíte a polévku ještě více ovoníte. Na indický způsob je pak skvělá i čočková polévka s kurkumou.
Pokud jste také milovníci hutných polévek, které vás zasytí, mrkněte na naše další recepty. A také určitě vyzkoušejte skvělou brokolicovou polévku.