Jak na to

Rychlá polévka do 20 minut? Máme pro vás 3 top recepty

02.03.2020

Polévka je grunt, říkávaly naše babičky. A nikdo jim to nikdy nevymlouval. Problém je v tom, že při představě, že v dnešní době trávíme „za plotnou“ tolik času jako kdysi naše babičky, většině naskakuje kopřivka. A proto jsme si pro vás připravili recepty na rychlé polévky, které zvládnete připravit do 20 minut. Paráda, že?

Veganská dýňová polévka

Co budete potřebovat?

  • 1 dýni Hokkaido
  • 2 větší mrkve
  • 4 centimetry zázvoru
  • 1 chilli papričku
  • 200ml kokosového mléka
  • 1 lžíce dýňového oleje
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • Sůl, pepř, chilli

Jak na to?

Dýni rozkrojíte, vydlabete, vnitřek vyhodíte a zbytek nakrájíte na asi centimetrové kousky. Hokkaido je skvělá v tom, že se nemusí loupat, i slupku rozvaříte do úplného změknutí. Mrkev a zázvor oškrábejte, pokrájejte a všechny suroviny vložte do hrnce s vodou. Dejte vařit asi na 15 minut. Po změknutí odlijte asi ¾ vody a ve zbytku vše rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte kokosové mléko, přidejte koření a promíchejte. Při servírování dozdobte talíř dýňovými semínky, dýňovým olejem a chilli papričkou.

Náš tip: Takto máte dokonalou veganskou pochoutku! Pokud netrváte na takové variantě, přidejte do polévky ještě lžíci zakysané smetany. A jestli chcete mít extra zahřívací polévku, přisypejte do ní ještě lžičku skořice. Ta totiž nejen zahřívá, ale také pomáhá k lepšímu trávení, dezinfikuje, bojuje proti nadýmání, a navíc působí jako afrodiziakum.

Špenátová polévka se slaninovým chipsem

Co budete potřebovat?

  • 1 balení mraženého listového špenátu, případně asi 500g čerstvého
  • 1 smetanu na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 5 stroužků česneku
  • Koření dle chuti

Jak na to?

Do hrnce vložíme mražený či čerstvý špenát, vylisovaný česnek, to zalijeme litrem vody a dáme vařit. Jakmile voda začne bublat, ztlumíme teplotu a vaříme ještě asi 10 minut. Následně přidáme mouku rozmíchanou ve smetaně a dobře promícháme. Dochutíme solí, pepřem a voilá, špenátová polévka je hotová.

Náš tip: Skvělým vylepšení je, když si do hrnce pokrájíte asi 100g špeku, který osmahnete a teprve v něm pak vaříte špenátové listy. Vezměte ještě na plátky nakrájenou anglickou slaninu, osmahněte ji na pánvi do křupava a dozdobte jí hotovou polévku. Okamžitě tak získáte úplně novou chuť.  Pro milovníky masa ideální.

Indická květáková polévka s koriandrem 

Co budete potřebovat?

  • 1 květák
  • 40 gramů másla
  • 1 cibuli
  • 1 červenou chilli papričku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 brambory
  • Zeleninový bujón
  • 400ml kokosového mléka
  • Koření dle chuti, my doporučujeme chilli, zázvor, římský kmín, kari, koriandr mletý i čerstvý

Jak na to?

Na másle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek, zasypejte kořením a nechte dvě minuty orestovat. Přidejte květák rozkrájený na jednotlivé růžičky, na kousky nakrájené brambory a zalijte litrem vody, do které přihoďte zeleninový bujón. Vařte cca 15 minut a následně všechno důkladně rozmixujte do hladké směsi. Tu pak zalijte kokosovým mlékem a znovu promixujte. Máte hotovo!

Náš tip: Při servírování doporučujeme polévku dozdobit snítkou čerstvého koriandru a chilli papričkou pokrájenou na úzká kolečka. Polévka by měla mít žlutou barvu, těmito ingrediencemi talíř krásně rozsvítíte a polévku ještě více ovoníte. Na indický způsob je pak skvělá i čočková polévka s kurkumou.

Pokud jste také milovníci hutných polévek, které vás zasytí, mrkněte na naše další recepty. A také určitě vyzkoušejte skvělou brokolicovou polévku.

Polévka, Večeře

Italská čočková polévka

35 minut 4 porce
Oběd, Polévka, Večeře, Všechny

Future 50 Food zelňačka

45 minut 4 porce

 

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept