Blíží se večer, děti křičí, že mají hlad, ale vy nemáte čas na kdovíjaké vyvařování? Nevadí, poradíme vám několik zdravých receptů, které vás překvapí svou jednoduchou a rychlou přípravou. Hlavní roli tentokrát hraje zapečená zelenina, která je k večeři jako dělaná!
Cuketa plněná kuskusem zapečená se sýrem
Cuketa obsahuje velké množství vitamínů A, B a C, také karoteny a minerály jako hořčík, vápník, draslík či železo. Také dodává tělu vlákninu, posiluje naše srdce a svaly, dokonce pomáhá při dně nebo cukrovce. Tohle všechno jsou důvody, proč je k večeři ideální! A jak na to? Vezměte středně velkou cuketu, podélně ji rozpulte, vydlabejte, potřete olivovým olejem a dejte péct do trouby na 180 stupňů.
Mezitím si do misky nasypejte kuskus, přidejte plátek másla, lžičku červené papriky, sůl a pepř a zalijte vroucí vodou. Vydlabaný vnitřek cukety pokrájejte, dejte na pánev a osmahněte spolu s pokrájeným rajčetem. Následně ke směsi přimíchejte hotový kuskus.
Vše promíchejte a lžící napěchujte do cuketové formičky, která se vám peče v troubě. Na vrch dejte několik plátků mozzarely a nechte na 5 minut zapéct. Dobrota je hotová!
Zapečené brambory co dům dal
Zapečené brambory jsou velmi vděčné v tom, že recept na ně může obsahovat téměř cokoliv, co doma nejdete. Navíc jde o rychlé jídlo, které zasytí a rodina si pochutná. Můžete zvolit například francouzské brambory, pokud ale stojíte o pokrm bez masa, naopak s více zeleninou, vyzkoušejte následující recept.
Brambory nakrájejte na plátky, vložte jednu vrstvu na dno zapékací misky a posolte je. Následně nakrájejte a na brambory pokládejte rajčata, cuketu, lilek, dýni, žampiony… Zkrátka jakoukoli zeleninu máte rádi nebo zrovna najdete v ledničce. Střídejte vrstvu brambor s vrstvou jiné zeleniny.
Pokud zrovna nečekáte návštěvu, rozmačkejte si několik stroužků česneku a pomažte jím prostřední vrstvu brambor. Případně použijte na potření například pesto z medvědího česneku. Vše nakonec zalijte rozšlehaným vajíčkem se smetanou. Můžete také použít sýr nebo rovnou sýrovou omáčku. Dejte zapéct na 180 stupňů, dokud vše nezměkne.
Náš tip: Parádní zapečené brambory jsou také v kombinaci s květákem a sušenými rajčaty. Tentokrát ale brambory rozkrojte na čtvrtky, květák rozdělte na malé růžičky, rajčata pokrájejte na proužky a vše spojte vajíčkem. Rychlé, snadné a velmi lahodné.
Zelenina zapečená v listovém těstě
Určitě budete souhlasit, že jablečný štrúdl patří mezi rychlé a skvělé dezerty. A stejně tak funguje i zeleninový závin. Tady je recept. Vezměte balené listové těsto a rozprostřete ho na plech. Doprostřed nandejte zeleninu, kterou máte nejraději. My doporučujeme špenát, žluté papriky a sušená rajčata. Vše zasypejte nivou, zabalte, těsto potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 160 stupňů, dokud nebude závin zlatavý. Kdo má rád, můžu přidat i na plátky nakrájené žampiony. Anebo si rovnou vyzkoušet náš recept na plněné žampiony, které jsou také parádní.
Nalákali jsme vás? Pokud máte chuť na další zapékací recepty, tady jsou hned další dva! Přejeme vám dobrou chuť.