Polévka, to je panečku věc! Když je vám zima, tak zahřeje. Když je vám horko, dáte si studenou polévku, která vás ochladí. Po ránu vám dodá energii na celé dopoledne, v poledne vás zasytí, na večer vám dodá potřebné vitamíny a minerály na regeneraci těla během spánku.
Poctivá zeleninová polévka je skvělým tipem na rychlý oběd nebo večeři. A my pro vás máme ještě několik vychytávek, jak tento pokrm posunout o level výš.
Jak na klasický zeleninový vývar?
Zeleninový vývar je základ. Nejprve si připravte kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel omyjte a očistěte. Nakrájejte je na kostičky nebo na kolečka, připravte si dvě lžíce másla, nechte ho rozpustit v hrnci a přisypejte zeleninu. K té přidejte oškrábaný a nakrájený brambor, rozpůlenou cibuli, několik kuliček pepře a nového koření. Může být i pórek, jarní cibulka nebo řapíkatý celer, případně mražená zelenina jako hrášek, cukrové lusky, kukuřice a podobně. Pak vše zprudka osmahněte. Následně zalijte horkou vodou, povařte, dolijte vodu tak, abyste měli hrnec plný a vařte na mírném plamenu ještě asi 20 minut.
Vyzkoušejte rajčatovou polévku
Jak na to? Na troše olivového oleje osmahnete cibulku spolu se dvěma nadrcenými stroužky česneku. Přidáte plechovku krájených loupaných sterilizovaných rajčat, půl litru zeleninového vývaru, dochuťte kořením dle libosti a povařte. Po pár minutách vše rozmixujte na hladkou polévku a přidejte hrst nasekané bazalky.
Náš tip: Rajskou polévku můžete všemožně vylepšit. Stačí do každého talíře přidat lžíci zakysané smetany, děti potěší, když v ní najdou těstovinová písmenka nebo jiné ornamenty, pány zase jistě okouzlíte nakrájeným a opraženým špekem. Do rajčatové polévky se také skvěle hodí listy baby špenátu. Hotový pokrm můžete zasypat parmazánem nebo do ní přidat špetku skořice.
Rychlé polévky do dvaceti minut
Zdravé zeleninové polévky mají ještě jeden benefit – jsou rychlé na přípravu. Podívejte se na naše recepty na pórkovou polévku, čočkovou polévku nebo brokolicovou polévku. Skvělý bude také hráškový krém. I ten je snadný a rychlý. V hrnci rozpustíte dvě lžíce másla, na tom orestujete najemno nakrájenou cibulku a pórek. Následně přidáte 500 gramů mraženého nebo čerstvého hrášku, podlijete litrem vývaru a pár minut povaříte. Poté přidáte 100ml smetany, dochutíte solí a pepřem, vše promixujete na hladký krém a podáváte s chlebovými krutónky nebo opečenou slaninou.
Líbí se vám naše recepty na zdravé zeleninové pokrmy? Vyzkoušejte i další, uvidíte, jak si pochutnáte.