Červená čočka je úžasná surovina, která by neměla chybět v žádné kuchyni! Je zdravá, není drahá, rychle ji uvaříte a dá se z ní vykouzlit plno dobrot, které zachutnají jak k obědu, tak jako rychlá večeře. Tady jsou naše tipy.
Červená čočka pro vaše zdraví
Čočka obsahuje rostlinné bílkoviny a je bohatým zdrojem vlákniny, železa, zinku a vitamínů B6, a proto je také velmi prospěšná pro naše zdraví. Červená čočka rychle zasytí, proto je dobrá při přípravě dietních pokrmů. Díky obsahu bílkovin navíc dochází k regeneraci organismu a vláknina zase snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi. Dalším plusem je, že červená čočka nenadýmá.
Rychlé recepty na červenou čočku
Červená čočka má tu výhodu, že je uvařená během několika málo minut. Není třeba ji dopředu namáčet a podávat ji můžete jen tak samotnou se zeleninou, k masu, tofu nebo z ní udělat salát. Vyzkoušejte pochoutku z červené čočky a kořenové zeleniny, kterou si můžete dát jako rychlou a lehkou večeři. K obědu vás pak jistě potěší, zasytí a zahřeje dhal z červené čočky. Další dobrotou, kterou doporučujeme jak k obědu nebo k večeři je recept na čočkový salát s máslovou dýní.
Top 3 recepty z červené čočky
- Polévka! Jeden z nejoblíbenějších receptů z červené čočky je rychlá polévka, která je skvělá se zeleninou, má lehce pikantní chuť a je zjemněná řeckým jogurtem. Vyzkoušejte náš recept na pikantní zeleninovou polévku s čočkou.
- Dejte si čočkové kari. Ideální způsob, jak červenou čočku připravit snadno a rychle, k obědu i k večeři, pro sebe nebo pro celou rodinu. Tady je náš osvědčený recept na lehce pikantní čočkové kari se špenátem.
- Čočka se hodí i do salátů. Připravte si zeleninový salát dle své chutě, který doplníte několika lžícemi vařené červené čočky. Místo klasické zálivky přidejte pesto z medvědího česneku.
Jestli milujete červenou čočku stejně jako my, pak jistě oceníte další dva osvědčené recepty.