Nezařazené

I s levným masem se dá v kuchyni kouzlit. Vyzkoušejte segedínský guláš

21.02.2020

Segedínský guláš, to je prostě klasika. Navíc jde o pokrm, kterým rozhodně zabodujete! A přitom na něm není vůbec nic těžkého. Poradíme vám, jak připravit dokonalý segedín, a to klidně i z levného masa. Tenhle recept si zamilujete. 

Základem segedínského guláše je vepřové maso. Určitě ale nevybírejte ty nejlepší a nejlibovější kousky, takové do guláše nepatří. Zapomeňte na pečeni, panenku nebo kýtu. Mnohem lepší bude maso vhodné na dušení. Tím je třeba plec neboli ramínko, případně může být i něco tučnějšího, jako je bok nebo krkovice. Zkrátka klidně sáhněte pro levné maso.

Náš tip: Maso na segedínský guláš namixujte. Výše zmíněné druhy se dusí podobně dlouho, nehrozí tedy, že byste měli část méně a část více „udělané“. Doporučujeme smíchat plec s bokem, tato kombinace vytvoří skvělý chuťový základ, a navíc vás nevyjde ani příliš draho. Co vy na to?

Recept na segedínský guláš

Budete potřebovat: 

  • 750 g vepřového masa
  • 500 g kysaného zelí
  • 2 velké cibule
  • 1 zakysaná smetana nebo smetana ke šlehání 33%
  • 3 lžíce sádla
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička soli, špetka pepře

Jak na to? 

Nejprve si oloupejte obě cibule a nakrájejte je na malé kousky. Následně je nechte osmahnout v hrnci na sádle. Mezitím opláchněte maso a nakrájejte na menší kostičky. K opražené cibuli přidejte maso a zprudka osmahněte. Míchejte, dokud maso nepustí šťávu a ta se neodpaří.

Následně maso posypte paprikou a kmínem, zalijte půllitrem horké vody a na mírném ohni vařte do změknutí masa.

Mezitím si propláchněte zelí, vymačkejte z něj vodu a přidejte ho do hrnce k masu. Pak společně duste cca 15 minut, dokud zelí úplně nezměkne.

Do hotové směsi přilijte smetanu a pečlivě zamíchejte. Pokud se vám zdá guláš moc řídký, přidejte dvě lžíce hladké mouky. Hotový segedín dochuťte dle potřeby solí a pepřem a máte hotovo!

Náš tip: Jak jistě víte, segedínský guláš je původem z Maďarska. Pokud chcete zachovat pravou maďarskou chuť, přidejte do guláše čabajku. Ta bude skvělým ozvláštněním třeba i obyčejné čočkové polévky.

Vyzkoušejte i naše další recepty s levným masem.

Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Masové kuličky se zeleninou

40 minut 6 porcí
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Boloňské špagety

30 minut 4 porce

 

 

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept