Když se řekne „knedlíky“, každá začínající hospodyňka se orosí a zachvátí ji panika. A přitom je to tak snadné! Poradíme vám, jak udělat super bramborové knedlíky, i když jste v kuchyni začátečník, a také co k nim přiložit, abyste vykouzlili rychlý oběd nebo parádní večeři.
Recept na domácí bramborové knedlíky
Co budete potřebovat? Stačí vám 300 g brambor, 100 g hrubé mouky, jedno vajíčko, špetka soli a velký hrnec s vroucí vodou.
Jak na to?
- Brambory uvařte v hrnci a nechte vychladnout
- Oloupejte je a nastrouhejte nahrubo
- Přidejte mouku, vajíčko, sůl a rukama uhněťte těsto
- Z těsta dělejte kuličky velké asi jako menší tenisáky
- Ty vložte do vroucí vody a vařte asi 7 minut
- Po vyndání z hrnce knedlíky propíchejte vidličkou
- Ihned podávejte
Podívejte se i na náš další recept na nadýchané bramborové knedlíky.
K čemu bramborové knedlíky přiložit?
- Bramborové knedlíky se skvěle hodí k omáčkám, to je bezesporu. Ladit k nim bude třeba klasická houbová omáčka nebo houbová omáčka z hlívy ústřičné.
- Sváteční oběd? To je rozhodně pečená kachna! Ale také třeba pomalu pečený vepřový bůček nebo moravský vrabec se špenátem či klasické knedlo, vepřo, zelo.
- Bramborové knedlíky jsou skvělé také s plátkem uzeného, anebo můžete uzené na kostičky osmahnout, smíchat s kyselím zelím a touto směsí naplnit právě bramborové těsto, ze kterého pak uděláte koule.
- A jestli vám zbyly bramborové knedlíky z předešlého dne a potřebujete rychlý oběd nebo rychlou večeři, stačí na pánvi osmahnout cibulku, slaninku, na kousky nakrájený knedlík a trochu sušeného česneku. Nakonec do směsi vklepnete vajíčko, všechno dobře promícháte, posolíte, popepříte a pochoutka je na stole. Doporučujeme dozdobit čerstvou pažitnou nebo petrželkou.
Bramborové knedlíky už jste s přehledem zvládli a teď by se vám hodil recept i na další druhy knedlíků? Tak to jste tady správně, protože pro vás máme hned dva!