Rizoto je tradiční pokrm, který pochází z Itálie. Základem je rýže, ideálně kulatozrnná, uvařená ve vývaru do lehce lepivé krémové konzistence. Je libo lehčí zeleninové rizoto k večeři? Anebo syté masové k obědu?
Recept na italské rizoto
Připravte si 2 cibule, 50 g másla, 300 g kulatozrnné rýže, 50 g strouhaného parmazánu, 1 litr zeleninového vývaru, 2 deci bílého vína, hrst čerstvé nasekané bazalky.
Jak na to?
- Do hluboké pánve dejte rozpustit máslo
- Na másle zpěňte cibuli do zlatova
- K cibuli přisypejte propláchnutou rýži a osmahněte ji na 3 minuty
- Rýži následně podlijte bílým vínem
- Počkejte, až se tekutina vsákne a odpaří a pak začněte po naběračkách přilévat do pánve zeleninový vývar
- Postupně rýži míchejte, čekejte, až se tekutina odpaří a opět přilijte vývar
- Tento postup opakujte tak dlouho, dokud rýže nezměkne
- Do hotového rizota přidejte ještě plátek másla na zjemnění a promíchejte
- Na konec zasypejte parmazánem a opět promíchejte
- Před podáváním dozdobte bazalkou
Skvělé tipy na italské rizoto a jeho vylepšení
- Krevety či jiné mořské plody si s rizotem velmi dobře rozumí. Tento recept se hodí na rychlou večeři i jako bleskový tip, když nevíte, co na oběd. Vyzkoušejte naše italské rizoto s krevetami.
- Zamíchejte do rizota na másle osmahnutou zeleninu, jako je třeba bretaňská směs. Také můžete zkusit přidat na kousky nakrájenou a v troubě předem upečenou cuketu, papriku nebo dýni. Tady je recept na rychlé dýňové rizoto. Zajímavou variantou je také řepové rizoto.
- Pro všechny masožravce máte samozřejmě také recept na rizoto s kuřecím masem nebo pohankové rizoto s mletým masem.
Pokud vás zaujaly naše italské tipy, jistě vás potěší i následující dva recepty na skvělé rizoto!