Jahody jsou ovoce plné vitamínu C, A, B, E, obsahují draslík, zinek, hořčík i vápník, mají v sobě hodně vody a díky nízkému obsahu cukru jsou výborným dietním ovocem. Navíc fungují jako afrodiziakum!
Recept na jahodový koláč s drobenkou
Na těsto budete potřebovat 350 gramů polohrubé mouky, 300ml mléka, 75 gramů moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček prášku do pečiva, 1 vajíčko, 100ml oleje a 5 lžic rumu.
Na drobenku si připravte 120g másla, 150g cukru krupice a 150g polohrubé mouky. Všechno promíchejte tak, abyste vytvořili hrubou drobenku.
Jak na to?
-
- Mouku, cukr, kypřící prášek a špetku soli nasypejte do mísy a promíchejte
- Přidejte mléko, olej, rum, vajíčko a vše promíchejte a utvořte hladké těsto
- Následně těsto vylijte na plech potřený olejem
- Těsto na plechu posypejte silnou vrstvou na plátky nebo na čtvrtiny nakrájených jahod
- Jahody posypejte drobenkou a dejte péct na 180 stupňů, dokud vám těsto nezezlátne
Jak vylepšit jahodový koláč?
-
-
- Do těsta přidejte i vaničku polotučného tvarohu
- Místo tvarohu můžete těsto a jahodami zalít vanilkovým pudinkem
- Do drobenky zkuste přidat lžičku skořice nebo místo vanilkového cukru cukr skořicový
- Doporučujeme do těsta přidat 2 lžíce kakaa holandského typu, čokoládové těsto s jahodami parádně ladí
- Cukr můžete nahradit čekankovým sirupem, abyste sladili zdravěji
- Bílou mouku zkuste nahradit moukou špaldovou
-
Rychlé tipy, jak zpracovat jahody
Pokud máte rádi ovocné domácí šťávy a jestli máte doma přebytek jahod, rozhodně vám doporučujeme udělat si domácí sirup! Postup a další tipy na vylepšení najdete v našem receptu na levandulový sirup.
Udělejte si jahodové pyré, kdy jen smícháte očištěné ovoce s jedním sáčkem vanilkového cukru a pár kapkami citronu. V igelitovém pytlíku dejte přes noc zmrazit a poté směs rozmixujte tyčovým mixérem. Servírujete například jako ovocnou dřeň místo zmrzliny, také můžete použít do smoothie nápojů, šejků nebo do alkoholických drinků.
Luxusní je také jahodový rozvar, na kterém si pochutnáte jen tak, v kombinaci se zakysanou smetanou, s bílým jogurtem a müsli, případně ho použijte jako přeliv na rýžový nákyp nebo na domácí dezerty, jako je třeba panna cotta.
Náš tip: Jahody jsou dobré v tom, že se dají v klidu zamrazit a můžete je následně použít kdykoli, kdy budete potřebovat. Do mrazáku dávejte celé a suché plody, při rozmrazování z nich nevyteče tolik šťávy a neslepí se k době.
Vyzkoušejte kromě sladkých receptů i další dobroty ze sezónních surovin, tentokrát si dejte třeba zeleninové salátky.